
Szybka przekąska dla fanów mącznych produktów. Kluski idealnie komponują się prawie ze wszystkim. Świetne na słono jak i na słodko. Nawet z dodatkiem samego masła, mogą być idealną przekąską. Przy tym fenomenalnie proste w przygotowaniu.
Składniki
- szklanka mąki
- 2 jajka
- sól
Przygotowanie
Mąkę wraz z jajkami wyrabiamy na dość gęste ciasto. Następnie do gotującej się, osolonej wody stopniowo, małymi porcjami wlewamy ciasto, albo łyżką, wpierw moczoną w zimnej wodzie, kładziemy kluski do wrzątku. Po ponownym zagotowaniu, gotujemy kluski kilka minut.
Propozycje
1. Dodaj do klusek biały ser i smażoną cebulę, całość oprószcie pieprzem.
2. Do klusek podsmażcie wędzony, surowy boczek
3. Idealny z różnego rodzajami sosów. Idealny z mięsnymi sosami, grzybowymi i serowymi.
Smacznego
A jak można zrobić takie kluseczki w wersji na słodko? Macie jakieś pomysły?
OdpowiedzUsuńKluski kładzione to ulubiony przysmak mojego męża, jeden z nielicznych który umie sam zrobić :-)
OdpowiedzUsuńJego ulubiona wersja na słodko, to śmietana kremówka z piątnicy, ugniecione widelcem truskawki (duże kawałki), syrop malinowy paola (ja bym wzięła truskawkowy, ale...) - wszystko miesza, polewa kluski i wcina.
Mój mąż też lubi te kluski, tylko raczej na tłusto - boczek, cebula, wszystko zasmażane, czasami z bułką tartą. Dobra opcją z tą słodką wersją z syropem owocowym. Moje dzieci powinny w tym zasmakować.
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam takie kluseczki do zupy mlecznej, ale zrobiłam też z jogurtem wymieszanym z syropem truskawkowym paola, zmiksowanymi truskawkami (z własnego ogródka, mrożone). Dzieci zjadły chętnie. Mężowi nie smakowało :-)
OdpowiedzUsuń