
Pyszny farsz ze szpinaku, sera mozarella i pieczarek to świetny dodatek nie tylko do makaronów ale zwłaszcza naleśników. Wieczorna kolacja, obiad a nawet śniadanie może składać się z tego dania. Dodatkowo przyprawione na pikantnie oraz aromatycznie tymiankiem sprawiają, że każda ilość tych naleśników jest zbyt mała.
SKŁADNIKI
- mąka
- 2 jajka
- mleko
- szpinak w liściach (najlepiej młodziutkie)
- ser mozarella
- pieczarki
- czosnek
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- tymianek (najlepiej świeży)
Przygotowanie
- mąkę przesiewamy przez sitko (czasami zdarzają się jakieś śmieci)
- dodajemy mleko, jajka odrobinę oliwy i sól do smaku. Mieszamy do uzyskania płynnego ciasta na naleśniki
- gorącą patelnię smarujemy oliwą i smażymy cienkie naleśniki
- na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy wrzucamy pieczarki i smażymy aż woda odparuje, następnie dodajemy czosnek drobno posiekany i szpinak.
- gdy wszystko się poddusi a listki będą miękkie wyłączamy ogień.
- na gorące naleśniki wykładamy plasterki sera oraz taką ilość farszu jaką lubimy
- naleśnik składamy w pół i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz