środa, 10 lipca 2013

Naleśniki z mozarellą szpinakiem i pieczarkami





Pyszny farsz ze szpinaku, sera mozarella i pieczarek to świetny dodatek nie tylko do makaronów ale zwłaszcza naleśników.  Wieczorna kolacja, obiad a nawet śniadanie może składać się z tego dania. Dodatkowo przyprawione na pikantnie oraz aromatycznie tymiankiem sprawiają, że każda ilość tych naleśników jest zbyt mała.

SKŁADNIKI

  1. mąka
  2. 2 jajka
  3. mleko
  4. szpinak w liściach (najlepiej młodziutkie)
  5. ser mozarella
  6. pieczarki
  7. czosnek
  8. olej do smażenia
  9. sól i pieprz
  10. tymianek (najlepiej świeży)

Przygotowanie

  1. mąkę przesiewamy przez sitko (czasami zdarzają się jakieś śmieci)
  2. dodajemy mleko, jajka odrobinę  oliwy i sól do smaku. Mieszamy do uzyskania płynnego ciasta na naleśniki
  3. gorącą patelnię smarujemy oliwą i smażymy cienkie naleśniki
  4. na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy wrzucamy pieczarki i smażymy aż woda odparuje, następnie dodajemy czosnek drobno posiekany i szpinak.
  5. gdy wszystko się poddusi a listki będą miękkie wyłączamy ogień.
  6. na gorące naleśniki wykładamy plasterki sera oraz taką ilość farszu jaką lubimy
  7. naleśnik składamy w pół i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz