piątek, 14 grudnia 2012

Chilli con carne



Chilli con carne - sycące, pachnące i pełne smaku danie, świetne dla tych którzy cenią sobie pełną sytość po posiłku. Danie tak treściwe, że często wystarcza na długie godziny. Nic dziwnego, że jest popularne w rejonach, gdzie po posiłku pracuje się intensywnie, fizycznie ale nie tylko. Chilli con carne - dość często króluje na naszych stołach jako danie na ciepło, podobnie jak bogracz czy nasz rodzimy bigos. Chilli con carne można spokojnie zamrozić, więc gotując większą ilość będziemy mieli gotowy, szybki posiłek w momencie, gdy nie będziemy mieli czasu na na gotowanie, bądź będziemy zmęczeni całym dniem pracy. Zachęcam do gotowania.

Składniki



  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula

  • 1 czerwona papryka i 1 zielona papryka

  • 2 ząbki czosnku, obrane

  • 1 czubata łyżeczka ostrego chilli w proszku (lub 1 łyżka płaska jeśli chcesz łagodniejszą wersję)

  • 1 łyżeczka papryki

  • 1 łyżeczka kminku mielonego

  • 500g chudego mięsa mielonego wołowego (!)

  • 1 kostka rosołowa wołowa (nie koniecznie)

  • 400g posiekanych pomidorów (mogą być z puszki)

  • ½ łyżeczki suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 400g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)


Przygotowanie



  1. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobne kawałki, ale nie za drobno - 5 mm będzie ok. Paprykę pokroić w kostkę średniej wielkości usuwając wcześniej gniazda nasienne i nasiona. Czosnek w drobną kostkę.

  2. Na średnim ogniu połóż patelnię i dodaj olej. Gdy będzie gorący 1 - 2 minuty dodaj cebule i smaż około 5 minut uważając by się nie przypaliła (mieszając). Gdy będzie już szklista dodajemy paprykę, czosnek, przyprawę chilli, paprykę w proszku, kminek. Należy zmniejszyć ogień, gdyż przyprawy mogą się szybko przypalić. Ważne by wszystko mieszać nie pozwalając by się cokolwiek przypaliło. W taki sposób uzyskamy esencjonalną bazę przyprawowo-warzywną :) Po ok 5 minutach odstaw wszystko.

  3. Do rondla (ja używam wysokiego garnka stalowego) wlej 1 łyżkę oleju i na rozgrzany olej wrzuć mięso. Następnie drewnianą łyżką, lub innym posiadanym narzędziem podziel zawartość tak by pokryła całość dna. Podsmaż mięso, od czasu do czasu mieszając tak by się nie przypaliło. Następnie dodaj do mięsa 300 ml wrzącej wody, wrzuć kostkę rosołową, dodaj puszkę pomidorów, majeranek, cukier i 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz wcześniej przygotowaną bazę chilli. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przykręć palnik by zredukować ogień i duś całość około 20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jeśli zacznie lekko przywierać do dna, można podlać odrobina wody.

  4. Odsącz czerwoną fasolę a następnie dodaj ją do potrawy. Doprowadzić całość do wrzenia. Jeśli potrawa będzie zbyt sucha podlej wodą.


Propozycje


Ryż świetnie uzupełnia tą potrawę, można także dodać kwaśnej śmietany już bezpośrednio na talerz.

Idealnie też smakuje z białym pieczywem i wytrawnym czerwonym winem a także piwem :)

Niektórzy dodają też kukurydze konserwową, ja osobiście nie preferuję tego składnika w tej potrawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz