środa, 17 lipca 2013

pizza z pomidorami i rukolą



SKŁADNIKI
  1. mąka pszenna 500g (450)
  2. drożdże 30g
  3. 250 ml ciepłej wody
  4. cukier, sól
  5. oliwa (ok 1 duża łyżka)
  6. kasza manna
  7. ser mozzarella
  8. puszka pomidorów (krojonych) lub świeżych pomidorów
  9. pomidory koktajlowe
  10. rukola (tyle ile lubicie)
  11. świeża bazylia

Przygotowanie

  1. drożdże dokładnie łączymy z niewielką ilością ciepłej wody oraz łyżeczką cukru i odstawiamy na około 10 minut
  2. w sporym pojemniku łączymy mąkę, oliwę, drożdże oraz wodę pozostawiając jednak odrobinę wody w kubku i dodając do niej około 1,5 płaskiej łyżeczki soli.
  3. po wymieszaniu całości na koniec dodajemy wodę z solą i dalej wygniatamy ciasto w razie potrzeby dodając bądź wody bądź mąki. Ciasto powinno być sprężyste tak, by po dotknięciu wgniecenie palcem powracało do swojego wcześniejszego kształtu.
  4. tak wyrobione ciast odstawiamy na około godziny pod przykryciem. Jeśli wysmarujesz oliwą naczynie w którym będzie ciasto, nie przyklei się ono do niego.
  5. gdy mamy już gotowe ciasto należy je znowu ugnieść i rozwałkować, bądź ręcznie rozciągnąć na równomierny placek. Najlepiej zrobić to na wysypanym blacie kaszą manną, kasza spowoduje też, że ciast stanie się bardziej chrupkie podczas pieczenia.
  6. na okrągły placek dajemy przygotowany sos z pomidorów z puszki (lub świeżych) rozprowadzonego lekko wodą, oliwą i octem z dodatkiem dużej ilości bazylii i oregano a także soli i pieprzu.
  7. następnie na całej powierzchni rozkładamy kawałki sera mozzarella,  rozkrojone  pomidorki i cebulę.
  8. tak przygotowany placek skrapiam dodatkowo oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stC na około 10-15 minut.
  9. następnie wyciągamy z pieca i dodajemy rukolę.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz