środa, 12 grudnia 2012

Zupa pomidorowa idealna na zimowe wieczory



Zupa na jesienno-zimowe wieczory. Gorąca kremowa, idealna do popijania gdy na zewnątrz pada deszcz lub sypie śniegiem. W termosie idealna dla narciarzy chcących ogrzać się przed kolejnym szusowaniem. Z odrobiną ostrej papryki wspaniała do kanapek. Z wtartym serem, staje się sycącym posiłkiem. Po prostu zupa z pomidorów.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)

  • 1 średnia cebula, posiekana

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 8 dużych pomidorów, posiekanych

  • 2 łyżki brązowego cukru (30 ml)

  • Pół szklanki wody (125 ml)

  • Parmezan (jako opcja - można zastosować skórkę)

  • 4 gałązki tymianku

  • 1/4 szklanki śmietany 18% z (60 ml)

  • 2 łyżki masła (30 ml)

  • Sól i pieprz


Przygotowanie



  1. Podgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i dusić przez 5 minut, aż cebula staną się szklista. Dodaj pomidory i cukier i dalej gotuj przez 5 minut. Dodaj wodę, parmezan i tymianek. Gotuj przez około 25 minut.

  2. Wyjmij skórkę parmezanu i tymianek. Użyj blendera do zmiksowania całości. Następnie przecedź całość za pomocą sitka do garnka. Wymieszaj ze śmietaną i masła. Dopraw solą i pieprzem.


Sposób podania


Posyp parmezanem i szczypiorkiem na wierzchu zupy. Kapitalna z grillowanym serem, grzankami czy tylko w kubku do picia. Dla urozmaicenia dodaj świeżą bazylię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz