
Zupa na jesienno-zimowe wieczory. Gorąca kremowa, idealna do popijania gdy na zewnątrz pada deszcz lub sypie śniegiem. W termosie idealna dla narciarzy chcących ogrzać się przed kolejnym szusowaniem. Z odrobiną ostrej papryki wspaniała do kanapek. Z wtartym serem, staje się sycącym posiłkiem. Po prostu zupa z pomidorów.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 8 dużych pomidorów, posiekanych
- 2 łyżki brązowego cukru (30 ml)
- Pół szklanki wody (125 ml)
- Parmezan (jako opcja - można zastosować skórkę)
- 4 gałązki tymianku
- 1/4 szklanki śmietany 18% z (60 ml)
- 2 łyżki masła (30 ml)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Podgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i dusić przez 5 minut, aż cebula staną się szklista. Dodaj pomidory i cukier i dalej gotuj przez 5 minut. Dodaj wodę, parmezan i tymianek. Gotuj przez około 25 minut.
- Wyjmij skórkę parmezanu i tymianek. Użyj blendera do zmiksowania całości. Następnie przecedź całość za pomocą sitka do garnka. Wymieszaj ze śmietaną i masła. Dopraw solą i pieprzem.
Sposób podania
Posyp parmezanem i szczypiorkiem na wierzchu zupy. Kapitalna z grillowanym serem, grzankami czy tylko w kubku do picia. Dla urozmaicenia dodaj świeżą bazylię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz