
Gdy nie mam czasu na gotowanie, lub wracając wieczorem zmęczony, a mając ogromną chęć na gorący posiłek, wtedy na moim stole goszczą zupy krem. Jedną z łatwych, sycących kremów jest zupa z zielonego groszku. Można ją przygotowywać na różne sposoby, aczkolwiek wersja najprostrza wydaje mi się najsmaczniejsza. W znanym mi przepisie używany jest ser topiony ale jednak ja preferują śmietanę.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki zielonego groszku
- 1 cebulka
- 1 serek topiony złoty ementaler (ja w zamian daję śmietanę 18%)
- sól i pieprz
- kostka rosołowa
- 1 bułka na grzanki
- masło
Przygotowanie
- Do gotującej się wody (500 lm) wlewam wraz z zalewą 2 puszki zielonego groszku. Oraz dodaję 1 drobno posiekaną cebulę i kostkę rosołową
- Całość gotuję około 15 minut.
- do tak przygotowanej zupy dodaję serek topiony i wszystko miksuję blenderem na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaję sól i pieprz. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Jako alternatywę zamiast serka topionego dodaję śmietanę wcześniej zahartowaną gorącą zupą.
- Na patelni roztapiam masło. Bułki kroję na talarki i obsmażam z każdej strony na złoty kolor.
- Podaję na gorąco.
Propozycje
Grzanki można podawać jako drobną kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz