sobota, 29 grudnia 2012

Krem z zielonego groszku



Gdy nie mam czasu na gotowanie, lub wracając wieczorem zmęczony, a mając ogromną chęć na gorący posiłek, wtedy na moim stole goszczą zupy krem. Jedną z łatwych, sycących kremów jest zupa z zielonego groszku. Można ją przygotowywać na różne sposoby, aczkolwiek wersja najprostrza wydaje mi się najsmaczniejsza. W znanym mi przepisie używany jest ser topiony ale jednak ja preferują śmietanę.

SKŁADNIKI:

  1. 2 puszki zielonego groszku

  2. 1 cebulka

  3. 1 serek topiony złoty ementaler (ja w zamian daję śmietanę 18%)

  4. sól i pieprz

  5. kostka rosołowa

  6. 1 bułka na grzanki

  7. masło


Przygotowanie



  1. Do gotującej się wody (500 lm) wlewam wraz z zalewą 2 puszki zielonego groszku. Oraz dodaję 1 drobno posiekaną cebulę i kostkę rosołową

  2. Całość gotuję około 15 minut.

  3. do tak przygotowanej zupy dodaję serek topiony i wszystko miksuję blenderem na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaję sól i pieprz. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Jako alternatywę zamiast serka topionego dodaję śmietanę wcześniej zahartowaną gorącą zupą.

  4. Na patelni roztapiam masło. Bułki kroję na talarki i obsmażam z każdej strony na złoty kolor.

  5. Podaję na gorąco.


Propozycje

Grzanki można podawać jako drobną kostkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz