sobota, 29 grudnia 2012

Zupa krem z brokułów



Gdy nie mam czasu na gotowanie, lub wracając wieczorem zmęczony, a mając ogromną chęć na gorący posiłek, wtedy na moim stole goszczą zupy krem. Jedną z łatwych, sycących kremów jest zupa z zielonego groszku. Można ją przygotowywać na różne sposoby, aczkolwiek wersja najprostsza wydaje mi się najsmaczniejsza. W znanym mi przepisie używany jest ser topiony ale jednak ja preferują śmietanę.

SKŁADNIKI:

  1. 1 brokuł 500 g (mogą być także brokuły mrożone)

  2. 1 cebulka

  3. 1 serek topiony złoty ementaler

  4. sól i pieprz

  5. kostka rosołowa

  6. kwaśna śmietana


Przygotowanie



  1. Do gotującej się wody wrzucam brokuły pokrojone na drobno. Oraz dodaję 1 drobno posiekaną cebulę i kostkę rosołową

  2. Całość gotuję do miękkości brokułów.

  3. Do tak przygotowanej zupy dodaję serek topiony i wszystko miksuję blenderem na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaję sól i pieprz. Wszystko zależy od osobistych preferencji.

  4. Dekorujemy śmietaną tuż przed podaniem.

  5. Podaję gorący ze świeżą bagietką.


Propozycje


Zupę można podawać również z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Kapitalna na zimowe narciarskie sezony. Można ją zabrać na stok w termosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz