
Gdy nie mam czasu na gotowanie, lub wracając wieczorem zmęczony, a mając ogromną chęć na gorący posiłek, wtedy na moim stole goszczą zupy krem. Jedną z łatwych, sycących kremów jest zupa z zielonego groszku. Można ją przygotowywać na różne sposoby, aczkolwiek wersja najprostsza wydaje mi się najsmaczniejsza. W znanym mi przepisie używany jest ser topiony ale jednak ja preferują śmietanę.
SKŁADNIKI:
- 1 brokuł 500 g (mogą być także brokuły mrożone)
- 1 cebulka
- 1 serek topiony złoty ementaler
- sól i pieprz
- kostka rosołowa
- kwaśna śmietana
Przygotowanie
- Do gotującej się wody wrzucam brokuły pokrojone na drobno. Oraz dodaję 1 drobno posiekaną cebulę i kostkę rosołową
- Całość gotuję do miękkości brokułów.
- Do tak przygotowanej zupy dodaję serek topiony i wszystko miksuję blenderem na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaję sól i pieprz. Wszystko zależy od osobistych preferencji.
- Dekorujemy śmietaną tuż przed podaniem.
- Podaję gorący ze świeżą bagietką.
Propozycje
Zupę można podawać również z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Kapitalna na zimowe narciarskie sezony. Można ją zabrać na stok w termosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz