piątek, 21 grudnia 2012

Guacamole - pasta z awokado



Istnieją niezliczone interpretacje i przepisy na guacamole. Podstawowa wersja to awokado roztarte z sola i limonką. Jednak tą potrawę spotyka się z dodatkiem czosnku, cebuli, oliwkami, pomidorami, i pewnie ze wszystkim o czym sobie pomyślicie. No może prawie. Ja zachęcam do spróbowania wersji z drobno posiekaną cebulką, czosnkiem i pieprzem. Guacamole rozsmarowane na chlebie, a jeszcze lepiej grzance, stanowi świetną wegetariańską przekąskę. Świetnie sprawdza się podczas spotkań jako dodatek do chipsów tortilli, czy smarowidło do razowego chleba.

Składniki

  1. awokado

  2. 1 czosnek

  3. mała cebulka

  4. pieprz i sól

  5. odrobina soku z limonki lub cytryny


Przygotowanie

Czosnek siekamy na drobną kosteczkę, można go też utrzeć, ale zasadniczo wolę wersję siekaną do tej potrawy. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Czym mniejsza tym lepiej. Dojrzały miąższ (miękki) wybieramy łyżeczką i łączymy w naczyniu z czosnkiem, cebulą, sola, pieprzem i limonką (lub sokiem z cytryny). Guacamole jest gotowe do jedzenia.

Porady

Przed podaniem warto schłodzić w pastę w lodówce. Wtedy bardziej stężeje i można ją formować jako dekorację do innych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz