niedziela, 7 lipca 2013

Sałatka z awokado czterech fasoli i makaronu



Super prosty pomysł na sycącą sałatkę w 30 minut. Zapraszając gości trudno by na stole nie znalazły się dania dla wszystkich. Nie każdy jada lub chce jadać mięso, więc warto zagwarantować na stole pyszne dania także dla nich. Dzisiaj sałatka z avocado makaronu i fasoli. Danie sycące ale i pyszne a najważniejsze, proste w przygotowaniu.

 

 Do sałatki potrzebnych jest 6 składników:

  • 100g razowego makaronu - świderki
  • puszka czterech fasoli 300g opłukana bez zalewy
  • 1 średni pomidor, pokrojony
  • 1 średnie awokado, posiekane
  • 20g szpinaku - młode listki
  • 1 łyżka sos balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Do gotującej się i osolonej wody wrzuć makaron. Gotuj wg przepisu na opakowaniu ale nie przegotuj. W sałatkach makaron powinien być al dente. Po ugotowaniu odsącz go i przelej wodą i pozostaw do ostygnięcia.

  2. Dodaj mieszankę fasoli, pomidory, awokado, szpinak skrop sosem balsamicznym. Wymieszaj delikatnie i podawaj.

Propozycje:


Oczywiście zamiast sosu balsamicznego można użyć sosu na bazie cytryny, oliwy i miodu. Smakuje równie wybornie i wykwintnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz