sobota, 15 grudnia 2012

Racuchy z serem, kminkiem i pomidorami



Racuchy z serem żółtym, kminkiem i pomidorami to to alternatywa dla tych placuszków posypywanych cukrem pudrem albo dżemem. Chociaż tamte stanowią wspaniałą przekąskę, zachęcam też do zabawy kulinarnej z racuchami, gdyż jest to świetna podstawa do wszelkiego rodzaju eksperymentów.

 

Składniki



  • szklanka mleka

  • mąki tyle by uzyskać konsystencję lejącego, gęstego ciasta

  • 2 jajka

  • łyżka jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • kminek

  • starty, ulubiony ser żółty

  • pomidory


Przygotowanie



  1. Mleko, jogurt, mąkę, jajka, sól i pieprz łączymy, tworząc gęste lejące się ciasto. W zależności od upodobania, możemy już tutaj dodać rozgnieciony w moździerzu kminek.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone racuchy odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć olej, a następnie układamy na chwilę na suchej, gorącej patelni posypując obficie serem oraz odrobiną kminku. Wystarczy chwila by ser się ogrzał, nie koniecznie musi się stopić. jeśli jednak ktoś chce mocno stopiony, polecam na chwilę przykryć wszystko pokrywką. Należy jednak uważać by nie przypalić całości.

  3. Na koniec wykładamy na talerz i podajemy z pomidorami i bazylią.


Propozycje


Świetnie także smakują z serem fetina, serem pleśniowym czy twarogiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz