środa, 26 grudnia 2012

Zupa pieczarkowa w sezonie i poza sezonem


Składniki:



  • pół kilograma pieczarek

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • pół małego selera

  • 5 sztuk ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 2 litry bulionu drobiowego

  • kwaśna śmietana (do zabielenia)

  • pół małej cebuli

  • pieprz i sól

  • dowolny makaron

  • zielona pietruszka do smaku


Wykonanie:



  1. Obierz i umyj wszystkie warzywa i pieczarki. (jeśli pieczarki są młode, możesz ich nie obierać)

  2.  Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plasterki. Przesmaż je razem na maśle.

  3.  Na małym ogniu zagotuj bulion. Dodaj do niego warzywa warzywa pokrojone w słupki, liście laurowe i ziele angielskie.

  4.  Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do zupy pieczarki. Przykryj garnek przykrywką i gotuj około 10 minut.

  5.  Dopraw zupę. Dodaj do niej śmietanę (śmietanę przełóż do szklanki i dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy - szybko mieszaj by śmietanę zahartować. Następnie powoli dodawaj ją do zupy)

  6. Gotuj jeszcze około 5 minut.

  7. Podawaj z makaronem.

  8. Przed podaniem możesz posypać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz