Zupa pieczarkowa w sezonie i poza sezonem

Składniki:
- pół kilograma pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół małego selera
- 5 sztuk ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 litry bulionu drobiowego
- kwaśna śmietana (do zabielenia)
- pół małej cebuli
- pieprz i sól
- dowolny makaron
- zielona pietruszka do smaku
Wykonanie:
- Obierz i umyj wszystkie warzywa i pieczarki. (jeśli pieczarki są młode, możesz ich nie obierać)
- Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plasterki. Przesmaż je razem na maśle.
- Na małym ogniu zagotuj bulion. Dodaj do niego warzywa warzywa pokrojone w słupki, liście laurowe i ziele angielskie.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do zupy pieczarki. Przykryj garnek przykrywką i gotuj około 10 minut.
- Dopraw zupę. Dodaj do niej śmietanę (śmietanę przełóż do szklanki i dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy - szybko mieszaj by śmietanę zahartować. Następnie powoli dodawaj ją do zupy)
- Gotuj jeszcze około 5 minut.
- Podawaj z makaronem.
- Przed podaniem możesz posypać zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz