
Szybka i smaczna potrawa, wykonana zaraz po przyjściu z pracy. Wystarczy chwila, a już zajadamy pyszny obiad składający sie z jajek, ziemniaków i sosu musztardowego. Czas wykonania to tylko 20 minut. Tyle, by obrać i ugotować ziemniaki.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 250 ml wody
- śmietana 200 lm (18%)
- 1-2 łyżki musztardy
- kostka rosołowa
- sól i pieprz
- łyżka kopiasta mąki
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo.
- Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy kostkę rosołową. Gdy się zagotuje dodajemy musztardę. W zależności od upodobań możemy zrobić mocniejszy, musztardowy, bądź łagodniejszy. Ja daję musztardę sarepską. Mąkę łączymy ze śmietaną a następnie łączymy z bulionem. Przed połączeniem, zdejmuję wywar z palnika, by śmietana się nie zważyła i szybko rozprowadzam śmietanę za pomocą trzepaczki. Na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając około 5 minut.
- Ziemniaki należy ugotować z solą do miękkości.
- Ugotowane jajka dzielimy na połówki, rozkładamy na talerzu wraz z ziemniakami, polewamy obficie sosem. Do dekoracji posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką.
Propozycje
Żeby jajka łatwiej obierać, podczas gotowania dodaj do wody sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz