poniedziałek, 24 grudnia 2012

Jajka w sosie musztardowym z ziemniakami



Szybka i smaczna potrawa, wykonana zaraz po przyjściu z pracy. Wystarczy chwila, a już zajadamy pyszny obiad składający sie z jajek, ziemniaków i sosu musztardowego. Czas wykonania to tylko 20 minut. Tyle, by obrać i ugotować ziemniaki.

Składniki



  1. 0,5 kg ziemniaków

  2. 4 jajka

  3. 250 ml wody

  4. śmietana 200 lm (18%)

  5. 1-2 łyżki musztardy

  6. kostka rosołowa

  7. sól i pieprz

  8. łyżka kopiasta mąki


Przygotowanie



  1. Jajka  gotujemy na twardo.

  2. Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy kostkę rosołową. Gdy się zagotuje dodajemy musztardę. W zależności od upodobań możemy zrobić mocniejszy, musztardowy, bądź łagodniejszy. Ja daję musztardę sarepską. Mąkę łączymy ze śmietaną a następnie łączymy z bulionem. Przed połączeniem, zdejmuję wywar z palnika, by śmietana się nie zważyła i szybko rozprowadzam śmietanę za pomocą trzepaczki. Na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając około 5 minut.

  3. Ziemniaki należy ugotować z solą do miękkości.

  4. Ugotowane jajka dzielimy na połówki, rozkładamy na talerzu wraz z ziemniakami, polewamy obficie sosem. Do dekoracji posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką.


 

Propozycje


Żeby jajka łatwiej obierać, podczas gotowania dodaj do wody sól.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz