środa, 19 grudnia 2012

Pieczonki z ziemniaków, boczku i cebuli z aromatycznymi ziołami



Sezon na pieczonki minął, jednak czekając na nadchodzący wcale nie musimy pozbawiać się wspaniałości duszonych w glinianym garnku. Oczywiście omija nas cała otoczka biesiadowania na wolnym powietrzu ze znajomymi, picie piwa i innych dobrych rzeczy. Niemniej, nawet w skromnych domowych warunkach możemy cieszyć się smakiem pieczonek. Zapach wspaniały, smak wyśmienity... zaproście znajomych w zimowy wieczór i rozkoszujcie się idealnym daniem prosto z pieca.

Składniki



  1. 1 kg ziemniaków

  2. 2 duże cebule

  3. 250 g chudego boczku (surowego wędzonego)

  4. masło

  5. ziele angielskie

  6. liście laurowe

  7. sól i pieprz


Przygotowanie



  1. Obrane ziemniaki kroimy w talarki o grubości ok 0,5 cm. Podobnie cebulę. Boczek kroimy w słupki. W naczyniu żaroodpornym na dnie wykładamy kilka kawałków boczku. Jeśli boczek ma skórę, można ją wykorzystać wykładając nią dno naczynia.

  2. Następnie wypełniamy naczynie warstwami z naszych składników. Pierwsza warstwa to ziemniaki. następnie cebula, dodajemy pieprz i sól kilka (ok 5 sztuk) ziela angielskiego, 2 listki laurowe i kilka plasterków boczku i niewielka ilość masła w różnych miejscach. Chodzi o to, by ziemniaki nie były suche podczas początkowej fazy duszenia.

  3. Następnie powtarzamy całą czynność dodając kolejne warstwy, aż całe naczynie zostanie wypełnione. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki i boczek, bez cebuli. Na samą górę także dodajemy niewielka ilość masła.

  4.  Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę.


 


Propozycje


Oprócz boczku, możemy również dodać dobrej jakości kiełbasę. Także warzywne składniki możemy urozmaicić. Dodaj pokrojone w talarki buraki, marchewkę a uzyskasz inne, równie wspaniałe smaki. Moja wersja jest ukierunkowana na wydobycie smaku ziemniaków gdyż je uwielbiam, dla tego nie dodawałem wielu składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz