wtorek, 9 lipca 2013

Zielona fasolka szparagowa pieczona z czosnkiem papryką i ziemniakami






Zielona fasolka to warzywo nadające się idealnie do łączenia z produktami słonymi i kwaśnymi. Jej słodki smak połączony z czosnkiem, szynką parmeńską czy kozim serem uwalnia nowe ciekawe smaki a z dodatkiem ziół staje się fantastycznym posiłkiem. Fasolkę szparagową zarówno zieloną jak i żółtą można gotować ale o wiele wyraźniejsza w smaku jest grillowana czy pieczona.

Składniki:

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g ziemniaków
  • 3-4 plasterki szynki długo dojrzewającej (opcjonalnie)
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • sos sojowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. ziemniaki kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlewamy wodę
  2. zieloną fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i osuszamy
  3. na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i wrzucamy fasolkę. Do lekko podpieczonej fasolki dodajemy czosnek który wcześniej kroimy na drobno ale nie przecieramy. Czosnek ma być w wyczuwalnych małych kawałeczkach. Czosnek nie może się przypalić
  4. do fasolki szparagowej i czosnku dorzucamy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy razem aż papryka będzie miękka
  5. następnie dodajemy tymianek, sól i pieprz i po minucie dorzucamy wcześniej ugotowane ziemniaki
  6. całość smażymy jeszcze około 5 minut mieszając delikatnie by warzywa się nie rozpadły
  7. wyłączamy ogień i dodajemy szynkę porozdzieraną w małe kawałki
  8. dodajemy łyżkę sosu sojowego (opcja)
  9. podajemy na ciepło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz