
Zielona fasolka to warzywo nadające się idealnie do łączenia z produktami słonymi i kwaśnymi. Jej słodki smak połączony z czosnkiem, szynką parmeńską czy kozim serem uwalnia nowe ciekawe smaki a z dodatkiem ziół staje się fantastycznym posiłkiem. Fasolkę szparagową zarówno zieloną jak i żółtą można gotować ale o wiele wyraźniejsza w smaku jest grillowana czy pieczona.
Składniki:
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 300 g ziemniaków
- 3-4 plasterki szynki długo dojrzewającej (opcjonalnie)
- 4 spore ząbki czosnku
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- tymianek
- sos sojowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- ziemniaki kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlewamy wodę
- zieloną fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i osuszamy
- na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i wrzucamy fasolkę. Do lekko podpieczonej fasolki dodajemy czosnek który wcześniej kroimy na drobno ale nie przecieramy. Czosnek ma być w wyczuwalnych małych kawałeczkach. Czosnek nie może się przypalić
- do fasolki szparagowej i czosnku dorzucamy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy razem aż papryka będzie miękka
- następnie dodajemy tymianek, sól i pieprz i po minucie dorzucamy wcześniej ugotowane ziemniaki
- całość smażymy jeszcze około 5 minut mieszając delikatnie by warzywa się nie rozpadły
- wyłączamy ogień i dodajemy szynkę porozdzieraną w małe kawałki
- dodajemy łyżkę sosu sojowego (opcja)
- podajemy na ciepło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz