piątek, 18 stycznia 2013

Łosoś na parze z sosem musztardowym brokułami i ryżem



Pełnowartościowy pyszny obiad w 30 minut. Łosoś na parze z sosem musztardowym, pysznymi i zdrowymi zielonymi brokułami i białym ryżem spod pierzynki. Tak pokrótce wygląda to zdrowe i pyszne danie które zadowoli zarówno mięsożerców jak i tych którzy gustują w lekkim jedzeniu wręcz dietetycznym.

SKŁADNIKI



  1. świeży łosoś norweski 500g

  2. pieprz, sól i cukier

  3. musztarda

  4. śmietana 18% do zup

  5. brokuły

  6. ryż

  7. cytryna

Przygotowanie



  1. brokuły dzielimy na różyczki, następnie po opłukaniu wrzucamy do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru

  2. łososia myjemy i oprószamy obficie solą i pieprzem następnie kładziemy w naczyniu do gotowania na parze, na garnek w którym gotują się brokuły

  3. gotujemy go na parze w zależności od grubości od 10-15 minut

  4. ryż płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy około 15 minut, następnie wkładamy go pod pierzynę albo poduszki na kolejne 15 minut. Ryż zdjęty z gazu powinien już wchłonąć całą wodę.

  5. musztardę w małej ilości wody zagotowywujemy, dodając do smaku cukier, sól, pieprz, cytrynę i na końcu śmietanę

  6. łososia, ryż i brokuły układamy na talerzu i polewamy małą ilością sosu, gdyż jest dość intensywny.

Propozycje

Jeśli ktoś lubi wersje bardziej kaloryczną, można brokuły i łososia skropić odrobiną oliwy.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz