
Zawsze uwielbiałem dania mięsne. Zwłaszcza te które obfitowały w aromatyczne sosy. Jako dziecko cieszyłem się, gdy ziemniaki czy kluski wręcz zatapiały się w sosie. I nawet mięso nie stawało się tak atrakcyjne, jak właśnie ten aromatyczny element obiadu. Wtedy też po raz pierwszy na spotkaniu rodzinnym postawiono przede mną zupę gulaszową. To było dokładnie to, czego moim dziecięcym zmysłom było potrzebne do szczęścia jeśli chodzi o jedzenie. Pamiętam, że po dokładkę chodziłem raz po raz, a wszyscy dziwili się gdzie w tak małym człowieczku może pomieścić się tyle jedzenia. Praktycznie do dzisiaj pozostała u mnie miłość do tej zupy. Przedstawiam wam przepis na wspaniałą potrawę, która mimo obcego pochodzenia, już mocno zadomowiła się na moim polskim stole.
Produkty
- 1 kg wołowiny
- oliwa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skóry
- 2 czerwone papryki
- 3 ziemniaki (większe)
- sól, pieprz, kminek
- ostra i słodka papryka w proszku
- 2 jaja
- mąka
Przygotowanie
Mięso pokroić w drobną kostkę. rozetrzeć kminek z czosnkiem i oliwą i dodać do mięsa. Następnie marynować minimum 2 godziny. Następnie wszystko wrzucić na rozgrzaną patelnię. Mocno obsmażamy kostki mięsa. Jeśli pozwolimy by na dnie spiekło się trochę sosu (nie wolno przypalić) to uzyskamy mocniejszy aromat. Dodajemy cebulę i podlewamy niewielką ilością wody (ja podlewam wywarem warzywnym). Gdy mięso stanie się miękkie, ale nie rozgotowane, wrzucamy pokrojoną paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy paprykę słodką i sól. Na koniec dodatkowo doprawiamy ostrą papryką i pieprzem do smaku. Osobiście lubię smak kminku, więc często dodaję go w większej ilości, ale nie każdy musi preferować bardziej ziołowy smak. W czasie gotowania, sporządzamy z jaj i mąki gęste ciasto. Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane, kładziemy ciasto za pomocą zwilżonej w zimnej wodzi łyżki wprost do wrzącego wywaru i gotujemy z całą potrawą. Gulasz jest gotowy po paru minutach gotowania klusek.
Polecane
Świetnie smakuje z białym pieczywem i czerwonym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz