sobota, 13 lipca 2013

Wspaniała zupa z buraków po prostu botwinka.



Botwinka to wspaniała klasyczna zupa z całych buraków łącznie z nacią. Jej intensywny zapach smak i kolor powodują, że często gości na naszych stołach. Przepis pokazuje jak w prosty sposób można przygotować botwinkę i że ta zupa z warzyw jest naprawdę prosta do przygotowania.

Składniki:

  • 3 młode buraki wraz z nacią (zielonych liści powinno być sporo)
  • 6 młodych ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • jajka ugotowane na twardo
  • śmietana kwaśna 18%
  • sól i pieprz
  • cytryna

Wykonanie:

  1. warzywa myjemy i kroimy w kostkę około 1,5 cm. Nać z buraków łącznie z łodygami myjemy i drobno kroimy na kawałki
  2. wrzucamy do osolonej wody tak by zakryła całkowicie warzywa zagotowujemy
  3. ziemniaki kroimy w podobną kostkę i wrzucamy do już gotujących się warzyw
  4. jajka gotujemy na twardo
  5. gdy ziemniaki w wywarze  są już miękkie odstawiamy z palnika
  6. śmietanę przelewamy do kubka i hartujemy dolewając powoli wrzący wywar i intensywnie mieszamy
  7. następnie zahartowaną śmietaną zabielamy resztę wywaru i doprawiamy sola i pieprzem a także cytryną
  8. jajka (opcjonalnie) kroimy w ćwiartki kładziemy na talerzu i zalewamy botwinką. Posypujemy szczypiorkiem.
  9. podajemy na ciepło. Smacznego
Modyfikacje
Jeśli chcesz by Twoja zupa miała mocny oraz intensywny kolor i smak buraka, zetrzyj jednego surowego i zalej go wrzątkiem w osobnym naczyniu. Po około 10 minutach przelej tak powstały płyn do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz