
Botwinka to wspaniała klasyczna zupa z całych buraków łącznie z nacią. Jej intensywny zapach smak i kolor powodują, że często gości na naszych stołach. Przepis pokazuje jak w prosty sposób można przygotować botwinkę i że ta zupa z warzyw jest naprawdę prosta do przygotowania.
Składniki:
- 3 młode buraki wraz z nacią (zielonych liści powinno być sporo)
- 6 młodych ziemniaków
- 1 marchew
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 cebula
- szczypiorek
- jajka ugotowane na twardo
- śmietana kwaśna 18%
- sól i pieprz
- cytryna
Wykonanie:
- warzywa myjemy i kroimy w kostkę około 1,5 cm. Nać z buraków łącznie z łodygami myjemy i drobno kroimy na kawałki
- wrzucamy do osolonej wody tak by zakryła całkowicie warzywa zagotowujemy
- ziemniaki kroimy w podobną kostkę i wrzucamy do już gotujących się warzyw
- jajka gotujemy na twardo
- gdy ziemniaki w wywarze są już miękkie odstawiamy z palnika
- śmietanę przelewamy do kubka i hartujemy dolewając powoli wrzący wywar i intensywnie mieszamy
- następnie zahartowaną śmietaną zabielamy resztę wywaru i doprawiamy sola i pieprzem a także cytryną
- jajka (opcjonalnie) kroimy w ćwiartki kładziemy na talerzu i zalewamy botwinką. Posypujemy szczypiorkiem.
- podajemy na ciepło. Smacznego
Jeśli chcesz by Twoja zupa miała mocny oraz intensywny kolor i smak buraka, zetrzyj jednego surowego i zalej go wrzątkiem w osobnym naczyniu. Po około 10 minutach przelej tak powstały płyn do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz