poniedziałek, 10 grudnia 2012

Pieprz



Pieprz czarny (Piper nigrum) - roślina wywodząca się z Indii, uprawiana w strefie tropikalnej. Niezbędny w kuchni nie tylko z powodu ostrości którą dodaje ale przede wszystkim dla smaku. Przeważnie dodaje się go w niewielkich ilościach. Są jednak potrawy gdzie ląduje w całości, lub rozkruszony stanowi niejako skorupkę przyrządzanych frykasów. Istnieje wiele odmian pieprzu. Dla większości kojarzony jest z czarnymi wysuszonymi ziarenkami. Jednak paleta jaką wykorzystują kucharze w swoich kuchniach jest o wiele szersza. Biały, czarny, czerwony, zielony to tylko kilka najbardziej znanych.

Zastosowanie:

  • świetna do sałatek

  • twarogów

  • omlety

  • zupy

  • wszelkiego rodzaju mięs


Działania:

  • sprzyja lepszemu trawieniu

  • wzmacnia smak potraw


Uwagi:

Niewskazany przy dietach i skłonnościach do podrażnień przewodu pokarmowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz