
Pieprz czarny (Piper nigrum) - roślina wywodząca się z Indii, uprawiana w strefie tropikalnej. Niezbędny w kuchni nie tylko z powodu ostrości którą dodaje ale przede wszystkim dla smaku. Przeważnie dodaje się go w niewielkich ilościach. Są jednak potrawy gdzie ląduje w całości, lub rozkruszony stanowi niejako skorupkę przyrządzanych frykasów. Istnieje wiele odmian pieprzu. Dla większości kojarzony jest z czarnymi wysuszonymi ziarenkami. Jednak paleta jaką wykorzystują kucharze w swoich kuchniach jest o wiele szersza. Biały, czarny, czerwony, zielony to tylko kilka najbardziej znanych.
Zastosowanie:
- świetna do sałatek
- twarogów
- omlety
- zupy
- wszelkiego rodzaju mięs
Działania:
- sprzyja lepszemu trawieniu
- wzmacnia smak potraw
Uwagi:
Niewskazany przy dietach i skłonnościach do podrażnień przewodu pokarmowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz