
Kiedyś królowa wszystkich biesiad rodzinnych, obecnie niestety. Nie pamiętam z dzieciństwa takiego spotkania, gdzie sałatki warzywnej nie było. Oczywiście za chwile faktycznie jej nie było, bo zainteresowanie tym pysznym daniem, powodowało szybki jego zanik na stole. Dla czego jednak obecnie znika ze stołów? Powód jeden: dość długi czas przygotowania. Jeśli jednak znajdziecie trochę więcej czasu, to zachęcam do robienia tej fenomenalnej sałatki. Zróbcie jej więcej, świetnie przechowuje się w lodówce, a z czasem nabiera jeszcze lepszego smaku.
Produkty
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1 mały seler
- 1 jabłko twarde i soczyste
- 4 ziemniaki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 groszek konserwowy (puszka)
- 2 spore ogórki konserwowe
- 1 cebula
- majonez (wg uznania)
- sól i pieprz czarny
Przygotowanie
Warzywa ugotować, ale nie rozgotować! Zwłaszcza należy uważać na ziemniaki. Osobiście preferuję gotowanie ziemniaków w mundurkach. Jest też sposób na to by ziemniaki się nie rozpadały. Należy po prostu do gotującej się wody dolać odrobinę oleju. Po ostudzeniu ziemniaki nabiorą zwartej konsystencji. Warzywa i ziemniaki kroimy w drobną kostkę podobnie cebulkę, ogórki, jabłka i jajka. Następnie wszystko delikatnie mieszamy z majonezem i przyprawami.
Uwagi
Jeśli gotujesz ziemniaki w mundurkach (skórce) warto, gdy są jeszcze gorące obrać ją. Obieranie ugotowanego ziemniaka na zimno to mordęga.
Polecane:
Kapitalna z wędliną, zwłaszcza dobrej jakości szynką, a także z nieśmiertelnym schabowym!
To też moja ulubiona sałatka. Dawno jej nie jadłem, a te sklepowe psełdosałatki nawet nie da się jeść. Kiedyś kupiłem i wyrzuciłem. Nie ma to jak własnoręcznie zrobiona sałatka bez dodatków chemii.
OdpowiedzUsuńCzasami zdarza mi się kupować gotowce. I faktycznie, bardzo rzadko można kupić coś co zjada się ze smakiem. Racze jest to tylko dostarczenie węglowodanów organizmowi.
OdpowiedzUsuń