niedziela, 16 grudnia 2012

Smażona cebula z papryką



Wydawało by się, że smażona cebula nie jest atrakcyjnym posiłkiem a jedzenie jej w sporej ilości na śniadanie będzie szaleństwem... ale nic z tego! Smażona cebula z papryka kojarzy mi się z dzieciństwem. Ten sam zapach i smak! Nie da się tego popsuć, bo składniki zasadniczo nie podlegają modzie dowalania chemii w takiej ilości, że zatraca się konsystencja i smak, a jedynie pozostaje tradycyjna nazwa. Ja uwielbiam cebulę smażona z papryką, a przy tym jest to danie idealnie proste i tanie. Każdy kawaler czy student powinien mieć go w swoim menu ;)

Składniki

  1. 2-3 cebule

  2. 1 zielona papryka (można dla atrakcyjności dodać trochę czerwonej)

  3. oliwa z oliwek

  4. sól i pieprz


Przygotowanie

Tu nie ma filozofii. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w księżyce cebulę oraz paprykę w średnich kostkach. Dodajemy sól i pieprz i smażymy na średnim ogniu około 15 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie, podajemy.

Propozycje

Potrawę można jeść zarówno na ciepło jak i zimno, można przed podaniem posypać żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz