środa, 26 grudnia 2012

Zupa krem z selera - pachnąca i smacza


Od pewnego czasu zafascynowany zupami krem, nie wypuszczam blendera z rąk, miksując warzywa na jednolitą gorącą masę, podając je z aromatycznymi grzankami, czy ptysiowym groszkiem w razie braku tych pierwszych.  Na zimowe wieczory polecam wszystkim zabawę z miksowanymi warzywami.


Składniki 




  • 1 seler średniej wielkości

  • 2 l bulionu (może być z kostek rosołowych)

  • 1 marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • 1 cebula

  • śmietana kwaśna

  • sól i pieprz

  • bułka na grzanki

  • masło


Przygotowanie



  1. Warzywa myjemy i obieramy :)

  2. Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu.  gotując wszystko do miękkości. Można warzywa przegotować.

  3. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie warzywa na jednolity krem.

  4. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  5. Możemy do całości dodać śmietany, ja jednak preferuję tzw kleksa ze śmietany już na talerz.

  6. na patelni roztapiamy masło i na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostki bułkę opiekając je do zrumienienia. Można je lekko posolić dla dodatkowego smaku.


Porady


Seler ma tendencję do mocnego zagęszczania zupy, dla tego warto mieć przygotowaną gorącą wodę, by w razie potrzeby dolać ją do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz