
Od pewnego czasu zafascynowany zupami krem, nie wypuszczam blendera z rąk, miksując warzywa na jednolitą gorącą masę, podając je z aromatycznymi grzankami, czy ptysiowym groszkiem w razie braku tych pierwszych. Na zimowe wieczory polecam wszystkim zabawę z miksowanymi warzywami.
Składniki
- 1 seler średniej wielkości
- 2 l bulionu (może być z kostek rosołowych)
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- śmietana kwaśna
- sól i pieprz
- bułka na grzanki
- masło
Przygotowanie
- Warzywa myjemy i obieramy :)
- Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. gotując wszystko do miękkości. Można warzywa przegotować.
- Za pomocą blendera miksujemy wszystkie warzywa na jednolity krem.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Możemy do całości dodać śmietany, ja jednak preferuję tzw kleksa ze śmietany już na talerz.
- na patelni roztapiamy masło i na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostki bułkę opiekając je do zrumienienia. Można je lekko posolić dla dodatkowego smaku.
Porady
Seler ma tendencję do mocnego zagęszczania zupy, dla tego warto mieć przygotowaną gorącą wodę, by w razie potrzeby dolać ją do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz