
Zima to czas, gdy wieczorami zamknięci w domach spotykamy się z przyjaciółmi bądź nadrabiamy zaległy repertuar filmowy. Wtedy to najlepszym kulinarnym przyjacielem może być właśnie pizza Capriciosa. Bardzo prosta w wykonaniu, jednak przygotowanie wymaga zaplanowania jej już wcześniej, gdyż ciasto na pizze powinno spokojnie wyrosnąć byśmy nie otrzymali wielkiego bochna chleba zamiast płaskiego placka. Pizza to jedno z najprostszych dań które pozwala wykorzystać to co mamy w lodówce. Pizza latem, to wykorzystanie świeżych darów natury a co za tym idzie tworzenie niezliczonych możliwości tego wspaniałego dania.
SKŁADNIKI
- mąka tortowa 500g (450)
- drożdże 30g
- 250 ml ciepłej wody
- cukier, sól
- oliwa (ok 1 duża łyżka)
- kasza manna
- ser mozzarella
- koncentrat pomidorowy
- pomidor sporej wielkości
- pieczarki
- szynka (ja używam długo dojrzewającej)
- cebula
- czosnek
- bazylia i oregano
- oliwki i kapary

Przygotowanie
- drożdże dokładnie łączymy z niewielką ilością ciepłej wody oraz łyżeczką cukru i odstawiamy na około 10 minut
- w sporym pojemniku łączymy mąkę, oliwę, drożdże oraz wodę pozostawiając jednak odrobinę wody w kubku i dodając do niej około 1,5 płaskiej łyżeczki soli.
- po wymieszaniu całości na koniec dodajemy wodę z solą i dalej wygniatamy ciasto w razie potrzeby dodając bądź wody bądź mąki. Ciasto powinno być sprężyste tak, by po dotknięciu wgniecenie palcem powracało do swojego wcześniejszego kształtu.
- tak wyrobione ciast odstawiamy na około 2 godziny pod przykryciem. Jeśli wysmarujesz oliwą naczynie w którym będzie ciasto, nie przyklei się ono do niego.
- gdy mamy już gotowe ciasto należy je znowu ugnieść i rozwałkować, bądź ręcznie rozciągnąć na równomierny placek. Najlepiej zrobić to na wysypanym blacie kaszą manną, kasza spowoduje też, że ciast stanie się bardziej chrupkie podczas pieczenia.
- na okrągły placek dajemy przygotowany sos z koncentratu pomidorowego rozprowadzonego lekko wodą, oliwą i octem z dodatkiem dużej ilości bazylii i oregano a także soli i pieprzu. Nie dawajcie sosu za dużo by pizza nie stała się mokra.
- następnie na całej powierzchni rozkładamy kawałki sera mozzarella, pomidorów, czosnku, pieczarek, szynki i cebuli.
- uwielbiam oliwki i kapary więc w mojej wersji lądują one także w pizzy capriciosa.
- tak przygotowany placek skrapiam dodatkowo oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stC na około 10-15 minut.
- po tym czasie pizza capriciosa jest gotowa z jedzenia.

Uwagi
Jeśli nie masz kamienia do pizzy, ustaw pizzę na najniższym miejscu w piekarniku tak by spód pizzy był blisko grzałki wtedy ciasto łatwiej się przypiecze od spodu. Osobiście po około 5 minutach w piekarniku włączam obieg powietrza pozwala to na spieczenie górnej części składników. Nie dawajcie ketchupu zamiast sosu, zabije on wszystko swoim smakiem, zróbcie sami sos, to na prawdę proste i szybkie a smak będzie o niebo lepszy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz