niedziela, 13 stycznia 2013

Pizza Capriciosa - aromatyczna i pyszna



Zima to czas, gdy wieczorami zamknięci w domach spotykamy się z przyjaciółmi bądź nadrabiamy zaległy repertuar filmowy. Wtedy to najlepszym kulinarnym przyjacielem może być właśnie pizza Capriciosa. Bardzo prosta w wykonaniu, jednak przygotowanie wymaga zaplanowania jej już wcześniej, gdyż ciasto na pizze powinno spokojnie wyrosnąć byśmy nie otrzymali wielkiego bochna chleba zamiast płaskiego placka. Pizza to jedno z najprostszych dań które pozwala wykorzystać to co mamy w lodówce. Pizza latem, to wykorzystanie świeżych darów natury a co za tym idzie tworzenie niezliczonych możliwości tego wspaniałego dania.

SKŁADNIKI

  1. mąka tortowa 500g (450)

  2. drożdże 30g

  3. 250 ml ciepłej wody

  4. cukier, sól

  5. oliwa (ok 1 duża łyżka)

  6. kasza manna

  7. ser mozzarella

  8. koncentrat pomidorowy

  9. pomidor sporej wielkości

  10. pieczarki

  11. szynka (ja używam długo dojrzewającej)

  12. cebula

  13. czosnek

  14. bazylia i oregano

  15. oliwki i kapary



Przygotowanie



  1. drożdże dokładnie łączymy z niewielką ilością ciepłej wody oraz łyżeczką cukru i odstawiamy na około 10 minut

  2. w sporym pojemniku łączymy mąkę, oliwę, drożdże oraz wodę pozostawiając jednak odrobinę wody w kubku i dodając do niej około 1,5 płaskiej łyżeczki soli.

  3. po wymieszaniu całości na koniec dodajemy wodę z solą i dalej wygniatamy ciasto w razie potrzeby dodając bądź wody bądź mąki. Ciasto powinno być sprężyste tak, by po dotknięciu wgniecenie palcem powracało do swojego wcześniejszego kształtu.

  4. tak wyrobione ciast odstawiamy na około 2 godziny pod przykryciem. Jeśli wysmarujesz oliwą naczynie w którym będzie ciasto, nie przyklei się ono do niego.

  5. gdy mamy już gotowe ciasto należy je znowu ugnieść i rozwałkować, bądź ręcznie rozciągnąć na równomierny placek. Najlepiej zrobić to na wysypanym blacie kaszą manną, kasza spowoduje też, że ciast stanie się bardziej chrupkie podczas pieczenia.

  6. na okrągły placek dajemy przygotowany sos z koncentratu pomidorowego rozprowadzonego lekko wodą, oliwą i octem z dodatkiem dużej ilości bazylii i oregano a także soli i pieprzu. Nie dawajcie sosu za dużo by pizza nie stała się mokra.

  7. następnie na całej powierzchni rozkładamy kawałki sera mozzarella, pomidorów, czosnku, pieczarek, szynki i cebuli.

  8. uwielbiam oliwki i kapary więc w mojej wersji lądują one także w pizzy capriciosa.

  9. tak przygotowany placek skrapiam dodatkowo oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stC na około 10-15 minut.

  10. po tym czasie pizza capriciosa jest gotowa z jedzenia.



 Uwagi


Jeśli nie masz kamienia do pizzy, ustaw pizzę na najniższym miejscu w piekarniku tak by spód pizzy był blisko grzałki wtedy ciasto łatwiej się przypiecze od spodu. Osobiście po około 5 minutach w piekarniku włączam obieg powietrza pozwala to na spieczenie górnej części składników. Nie dawajcie ketchupu zamiast sosu, zabije on wszystko swoim smakiem, zróbcie sami sos, to na prawdę proste i szybkie a smak będzie o niebo lepszy.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz