
Smażony camembert w panierce to pyszne i sycące danie na każdą okazję. Stanowi świetną odskocznię od mięsnych potraw które często są głównym elementem obiadów w naszych domach. To danie wręcz wymarzone dla wegetarian, choć dość kaloryczne. Sery typu camembert posiadają sporą ilość tłuszczy a tym bardziej smażone w panierce. Niemniej polecam gdyż jest to pyszne i szybkie danie.
SKŁADNIKI
- ser Camembert (125g)
- bułka tarta
- jajko
- olej do smażenia
- ostra papryka w proszku
- warzywa według uznania
- czarna porzeczka
- cukier
Przygotowanie
- czarną porzeczkę myjemy a następnie smażymy z łyżką cukru by uzyskać konsystencję konfitur.
- warzywa przygotowujemy wg uznania. Można podawać z wody (gotowane), na parze lub duszone na maśle lub oliwie. Nie podaję tu dokładnie jakie warzywa, gdyż każdy ma swoje ulubione.
- jajko rozbijamy do naczynia i rozbełtujemy
- dodajemy odrobinę ostrej papryki
- ser camembert zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej
- Na rozgrzany olej kładziemy ser i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor
- warzywa kładziemy na talerz a następnie układamy na nie usmażony ser oraz dodajemy sporą łyżkę smażonych konfitur.
Propozycje
Zamiast konfitur z czarnej porzeczki równie wspaniale smakują z konfiturami z czerwonej porzeczki czy żurawin. Nutka słodyczy idealnie komponuje ze słonym smakiem sera.
Smacznego
Uwielbiam camemberta w kazdej postaci. Szczegolnie jezeli jest w formie w panierce lub grillowany. Niebo w gebie :)
OdpowiedzUsuńA że jest do przygotowania w parę minut, to zyskuje dodatkowe punkty, przy najmniej dla mnie :)
OdpowiedzUsuń