poniedziałek, 14 stycznia 2013

Rolady śląskie z kluskami i modrą kapustą



Rolady śląskie, gumiklyjzy i modra kapusta, to chyba jedno z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej. Oglądając wszelkiego rodzaju sondaże, gdzie zadawano pytanie jaka potrawa jest najbardziej popularna na śląsku, to obok żury śląskiego rolady z kluskami i kapustą były najczęściej wymienianą potrawą. Jej wspaniały smak i zapach kojarzą mi się nieodłącznie z dzieciństwem. Chciałem was zachęcić do wykonania tej potrawy, gdyż jest warta poświęcenia jaj czasu.

Składniki



  1. ładne kawałki mięsa wołowego w plastrach

  2. ogórki konserwowe

  3. cebula

  4. boczek wędzony surowy

  5. musztarda

  6. sól i pieprz

  7. olej do smażenia

  8. mąka



Przygotowanie



  1. mięso rozbijamy na cienkie płaty jednakowej wielkości

  2. smarujemy z jednej strony musztardą (ja używam sarepskiej)

  3. pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i solimy

  4. układamy jako farsz boczek, cebulę i ogórki pokrojone w kawałeczki

  5. całość zawijamy w zgrabne ruloniki






  1. na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy rolady na mocnym ogniu z każdej strony

  2. gdy rolady są już obsmażone dodajemy cebulę i smażymy.

  3. gdy zawartość patelni zacznie się przysmażać zaczynamy podlewać wodą.

  4. w zależności jaki ciemny chcemy uzyskać sos, musimy mocniej przypiec mięso z cebulą. Ale warto nie przesadzić.

  5. następnie całość podlewamy wodą do wysokości 1/2 rolad i pod przykryciem dusimy około półtorej godziny uzupełniając wodę co jakiś czas i obracając rolady.

  6. pod koniec duszenia wyciągamy rolady a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie oraz doprawiamy sola i pieprzem

  7. sos powinien gotować się na małym ogniu około 15 minut by stracił posmak mąki. Należy go mieszać co chwila by się nie przypalił i ewentualnie dodać wodę, jeśli będzie za gęsty.

  8. następnie do sosu dodajemy rolady lub nie. W zależności jak chcemy podać, czy razem, czy z sosem osobno.



Propozycje


Świetnie smakują jako dodatek do kanapek na zimno. Rolady można także mrozić wraz z sosem. Nie tracą na swoim wyglądzie i smaku.

Przepis na: kluski śląskie i czerwoną kapustę

2 komentarze:

  1. Moje ulubione danie. Niestety cena wołowiny poszła w górę. Ale co tam, od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten przepis! Ja jeszcze w środku daję czasem całe ugotowane na twardo jajko, albo kawałki sera i papryki itp. Świetny pomysł do kanapek dla dzieci - jak się przekroji to śliczne kolorowe danie jest :)

    OdpowiedzUsuń