wtorek, 23 października 2012

Fettuccine z suszonymi pomidorami i szynka parmeńską



Lubię gotować. Ale nie zawsze mam na to czas. Lubię dobrze i smacznie zjeść. Na to zawsze mam czas :). Makaron z szynką wędzoną długo dojrzewającą i suszonymi pomidorami jest rozwiązaniem na ten problem. 20 minut przygotowania? Nie! 15 minut i już zajadam się pysznym makaronem. Czas zagotowania się wody i ugotowania makaronu, to wszystko. Tyle czasu spędzisz w kuchni. No, może później jeszcze czeka mycie talerzy...

Składniki


- makaron wstążki
- szynka wędzona (długo dojrzewająca) w plasterkach (ja kupuję w biedronce... bo jest blisko)
- pomidory suszone w oleju
- czosnek (w zależności od wielkości 1-2)
- oliwa z oliwek
- bazylia, pietruszka
- ser parmezan
- sól

Przygotowanie


Nie trzymam się ściśle przepisów. Lubię czosnek, i czasami dodam więcej. Zielona pietruszka? A co tam pęczek cały! Przepisy to nie 10 przykazań, jest to dla mnie jedynie droga którą można modyfikować tak, by nam smakowało a nie autorowi przepisu :) A więc gotuję wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucam makaron i gotuję al dente. to zajmuje zwykle około 15 minut. W tym czasie kroje pomidory, szynkę wyciskam czosnek, szatkuję zioła i wszystko to zalewam oliwą. Ilość składników zależy wyłącznie od nas. Ja stosuję zasadę, czym więcej zielonego i pomidorów tym lepiej. Ale każda ilość będzie świetna. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i ponownie wrzucamy do garnka w którym był gotowany. Następnie do makaronu dodajemy pomidory z szynką i olejem. Po wymieszaniu i ułożeniu na talerzu posypujemy parmezanem i już. 15 minut i potrawa gotowa.

Propozycje


Butelka białego wina półwytrawnego idealnie komponuje się do tego makaronu.

4 komentarze:

  1. Sprawdziłam ! Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie to cieszy. Mam nadzieję że skorzystasz też i z innych przepisów. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z dokładną ilością składników? Gdy robisz jakąś potrawę trzymasz się jakiś reguł, czy dowolnie dokładasz składników?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli mam ochotę na wersję bardziej intensywną, dodaję więcej pomidorów lub szynki. Nie trzymam się sztywno reguł.

    OdpowiedzUsuń