
Tutaj sztuka kulinarna nie wymyśliła już nic prostszego. No, może jeszcze startą surową marchew, ale to inny przepis :) W dzieciństwie brokuły, czy szpinak kojarzyły mi się z produktami do straszenia dzieci. Jednak teraz trudno mi wyobrazić sobie braku tych warzyw w kuchni. Sałatka z brokułów to wspaniałe danie zarówno jako przekąska jak i dodatek do dania głównego.
Składniki
- świeży brokuł podzielony na różyczki (w zimie można zastąpić mrożonkami)
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie
Różyczki brokułów najlepiej ugotować na parze lub niewielkiej ilości wody. Gotując, powinno wystarczyć około 5 minut, ale zawsze sprawdzam, by nie przegotować. Brokuł lekko twardawy smakuje lepiej. Może to kwestia mentalna, a może to, że rozpadające się warzywa tracą atrakcyjność. Ząbki czosnku wyciskam i dodaję do oliwy. Brokuły lekko solę a następnie polewam oliwą. Oj tak, osobiście nie smażę czosnku do tej sałatki, także i \ciebie zachęcam do takiej wersji.
Propozycje
No cóż... Czosnek podgrzewamy na oliwie aż odda swoje aromaty, jednak nie zalecam przypalania czosnku jak to wyczytałem w jednym z poradników "kulinarnych".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz