poniedziałek, 22 października 2012

Sałatka brokułowa z pomidorami i jajkiem

Składniki


- świeży brokuł podzielony na różyczki (w zimie można zastąpić mrożonkami)
- 1 pomidor
- 2 ugotowane jajka na twardo
- jogurt naturalny
- majonez
- sól i pieprz

Przygotowanie


Różyczki brokułów najlepiej ugotować na parze lub niewielkiej ilości wody. Nie przegotuj warzyw, lepsze są al dente niż rozgotowane.  Jajka pokrój w ćwiartki a pomidory w ósemki. Wszystko posolić i popieprzyć do smaku. Jogurt wymieszaj z łyżką majonezu a następnie polej sałatkę i już! Smacznego. Osobiście do sałatek stosuję majonez Helmansa albo Winiary. Próbowałem używać też Kieleckiego, niestety w moim przypadku sałatki wylądowały w koszu jako niejadalne.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz