
Czy wiecie, że bazylia posiada 150 gatunków? Uprawia się ją w Afryce, Azji, Europie, Ameryce. Uprawia się ją na całym świecie! Bardzo dobrze rośnie w domowych parapetowych ogródkach. Uwielbia ciepłe i naświetlone miejsc oraz spora ilość wody. Bazylię można ja kupić jako suszone zioło, jednak najlepsza jest świeża, a tą można łatwo dostać w większości marketów. Świeża posiada niesamowity aromat, którego nie dostarczy suszone zioło. Jednak nie posiadając zielonej, świeżej bazylii warto korzystać także i tej suchej.
Zastosowanie:
- Świetna do sałatek zwłaszcza tych w których króluje pomidor
- twarogi
- omlety
- zupy
- potrawy z kuchni włoskiej
- także pasztety
Działania:
- pobudza apetyt
- wzmacnia i łagodzi problemy żołądkowe
- przyspiesza trawienie
- działa rozkurczowo
- poprawia pracę nerek
Uwagi:
Bazylia jak i większość ziół powinna być dodawana pod koniec gotowania wtedy nie straci swojej intensywności smaku i wartości odżywczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz