poniedziałek, 29 października 2012

Bazylia



Czy wiecie, że bazylia posiada 150 gatunków? Uprawia się ją w Afryce, Azji, Europie, Ameryce. Uprawia się ją na całym świecie! Bardzo dobrze rośnie w domowych parapetowych ogródkach. Uwielbia ciepłe i naświetlone miejsc oraz spora ilość wody. Bazylię można ja kupić jako suszone zioło, jednak najlepsza jest świeża, a tą można łatwo dostać w większości marketów. Świeża posiada niesamowity aromat, którego nie dostarczy suszone zioło. Jednak nie posiadając zielonej, świeżej bazylii warto korzystać także i tej suchej.

Zastosowanie:

  • Świetna do sałatek zwłaszcza tych w których króluje pomidor

  • twarogi

  • omlety

  • zupy

  • potrawy z kuchni włoskiej

  • także pasztety


Działania:

  • pobudza apetyt

  • wzmacnia i łagodzi problemy żołądkowe

  • przyspiesza trawienie

  • działa rozkurczowo

  • poprawia pracę nerek


Uwagi:

Bazylia jak i większość ziół powinna być dodawana pod koniec gotowania wtedy nie straci swojej intensywności smaku i wartości odżywczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz