Alternatywa na codzienne ziemniaki! Placki w wersji wiosennej. Jeśli lubisz urozmaicać swoją kuchnie i tradycyjne placki już nie sprawiają ci radości, spróbuj placków wiosennych! Czas wykonania niezmiennie krótki, a doznania smakowe wspaniałe.
Składniki
- ziemniaki
- cebula
- jajka
- mąka (ziemniaczana i zwykła)
- sól, pieprz
- boczek wędzony surowy
- kwaśna śmietana lub jogurt
- pęczek szczypiorku (czym więcej tym lepiej)
- olej do smażenia
Przygotowanie
Zetrzeć ziemniaki i cebulę (osobiście wolę pokroić w drobną kostkę). Szczypiorek drobno pokroić. Do ziemniaków dodać jajko i trochę mąki, połowę szczypiorku, zamieszać. Dodać pierz i sól do smaku. Boczek przesmaży aż do osiągnięcia spieczonych skwarek (nie przypalić). Do śmietany lub jogurtu dodać drugą połowę szczypiorku oraz odsączone skwarki. Usmażyć placki na oleju. Podawać z przygotowanym sosem.
Należy uważa na to, by często wymienia olej podczas smażenia.
Nadmiar oleju można odsączy kładąc gorące placki na papierowym ręcznik.
Uwagi
Należy uważa na to, by często wymienia olej podczas smażenia.
Nadmiar oleju można odsączy kładąc gorące placki na papierowym ręcznik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz