niedziela, 21 października 2012

Wiosenne placki ziemniaczane z boczkiem i szczypiorkiem


Alternatywa na codzienne ziemniaki! Placki w wersji wiosennej. Jeśli lubisz urozmaicać swoją kuchnie i tradycyjne placki już nie sprawiają ci radości, spróbuj placków wiosennych! Czas wykonania niezmiennie krótki, a doznania smakowe wspaniałe.

Składniki




- ziemniaki
- cebula
- jajka
- mąka (ziemniaczana i zwykła)
- sól, pieprz
- boczek wędzony surowy
- kwaśna śmietana lub jogurt
- pęczek szczypiorku (czym więcej tym lepiej)
- olej do smażenia


Przygotowanie


Zetrzeć ziemniaki i cebulę (osobiście wolę pokroić w drobną kostkę). Szczypiorek drobno pokroić. Do ziemniaków dodać jajko i trochę mąki, połowę szczypiorku, zamieszać. Dodać pierz i sól do smaku. Boczek przesmaży aż do osiągnięcia spieczonych skwarek (nie przypalić). Do śmietany lub jogurtu dodać drugą połowę szczypiorku oraz odsączone skwarki. Usmażyć placki na oleju. Podawać z przygotowanym sosem.

Uwagi


Należy uważa na to, by często wymienia olej podczas smażenia.
Nadmiar oleju można odsączy kładąc gorące placki na papierowym ręcznik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz