poniedziałek, 22 października 2012

Sałatka grecka


Składniki


- 200g sera feta
- 1 średniej wielkości zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- oliwki zielone i czarne
- Sól, pieprz, olej/oliwa z oliwek

Przygotowanie


Jak to z sałatkami bywa, kroimy, kroimy a potem mieszamy.  Na początku zajmiemy się ogórkiem. Wielu obiera go ze skórki jednak w tym wypadku, wolę ogórka nie obierać ze skóry. Oczywiście wszystko zależy od jakości ogórka, niemniej mając pysznego, świeżego i młodego ogórka warto nie pozbawiać go skórki. A więc kroimy go w wzdłuż a następnie w plasterki. Teraz pomidory. Wystarczy przekroić je na ósemki. Cebulkę kroimy w talarki. Ser, o ile nie kupiliśmy gotowych kostek, kroimy go właśnie na takie. Można oczywiście pokruszyć go na sałatce. Oliwki, te kroimy na połówki i już. Ilość oczywiście wg uznania. Teraz wszystko na talerz. Ogórki wymieszane z pomidorami. Cebula i oliwki wszystko zgrabnie umieść na talerzu.  Sól pieprz do smaku a następnie ser. Całość obficie skropić oliwą z oliwek. I już. Wspaniałe danie na każdą okazję.

Propozycje


Osobiście jestem zwolennikiem tradycyjnego smaku. Jednak ta sałatka również dobrze komponuje się ze słodka czerwona papryką i sałatą lodową.

Sałatkę podaj z czosnkowymi bagietkami na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz