
Czosnek od lat, czy nawet wieków cieszy się niesłabnącą sławą. Dla jednych przyprawa nie do zaakceptowania, dla innych element codziennego posiłku. Z taka samą siłą kochany jak i 'nienawidzony'. Po prostu czosnek! Niezależnie jednak od sympatii czosnek jest tym ziołem które posiada wiele czynników pozytywnych dla naszego organizmu. Jednym z oczywistych to związki bakteriobójcze. Zioło jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje działanie naturalnego antybiotyku, niszczy bakterie chorobotwórcze. Ale nie tylko. Posiada sole mineralne, błonnik i witaminy. Jednak dla wielu posiada coś jeszcze ważniejszego... zapach!
Zastosowanie:
- jako dodatek do czerwonych mięs zwłaszcza tłustej wieprzowiny
- świetny z drobiem, królikiem
- niezastąpiony do twarogu
- niezbędny w sosach sałatkowych
- wspaniały pieczony w całości na grilu
- jako dodatek do ryb
- wspaniały do zup (żur, barszcz czerwony, kapuśniak)
- niezastąpiony do przetworów sezonowych (ogórki)
Uwagi:
W celach profilaktycznych nie należy nadużywać czosnku. Chcąc uniknąć nieprzyjemnego zapachu można go przegryzać pietruszką. Podczas gotowania czosnek traci swój aromat i intensywność. Chcąc go uwydatnić, można dodać go do zup czy sosów po zdjęciu z ognia. Wtedy wciskamy jeden ząbek dla uwydatnienia aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz