czwartek, 1 listopada 2012

Czosnek


Czosnek od lat, czy nawet wieków cieszy się niesłabnącą sławą. Dla jednych przyprawa nie do zaakceptowania, dla innych element codziennego posiłku. Z taka samą siłą kochany jak i 'nienawidzony'. Po prostu czosnek! Niezależnie jednak od sympatii czosnek jest tym ziołem które posiada wiele czynników pozytywnych dla naszego organizmu.  Jednym z oczywistych to związki bakteriobójcze. Zioło jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje działanie naturalnego antybiotyku, niszczy bakterie chorobotwórcze. Ale nie tylko. Posiada sole mineralne, błonnik i witaminy. Jednak dla wielu posiada coś jeszcze ważniejszego... zapach!

Zastosowanie:

  • jako dodatek do czerwonych mięs zwłaszcza tłustej wieprzowiny

  • świetny z drobiem, królikiem

  • niezastąpiony do twarogu

  • niezbędny w sosach sałatkowych

  • wspaniały pieczony w całości na grilu

  • jako dodatek do ryb

  • wspaniały do zup (żur, barszcz czerwony, kapuśniak)

  • niezastąpiony do przetworów sezonowych (ogórki)


Uwagi:

W celach profilaktycznych nie należy nadużywać czosnku. Chcąc uniknąć nieprzyjemnego zapachu można go przegryzać pietruszką. Podczas gotowania czosnek traci swój aromat i intensywność. Chcąc go uwydatnić, można dodać go do zup czy sosów po zdjęciu z ognia. Wtedy wciskamy jeden ząbek dla uwydatnienia aromatu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz