czwartek, 3 stycznia 2013

Wątróbka z soczewicą pod serową pierzynką



O ile kiedyś, nie byłem zwolennikiem wątróbki to po jakimś czasie podobno smaki się zmieniają. Od kiedy poznałem smak smażonej, o tak(!) niezdrowej, smażonej, z dużą ilością cebuli wątróbki, zakochałem się w niej.  Praktycznie jest to jedna z nielicznych form wątróbki, która mnie przekonuje w całości, do innych podchodzę z dystansem, aczkolwiek nie odrzucam z szerokiej gamy potraw jakie poznałem.

SKŁADNIKI

  1. 1/2 kg wątróbki drobiowej

  2. 2 spore cebule

  3. 200g zielonej soczewicy

  4. 3 spore ziemniaki

  5. 200 g żółtego sera

  6. sól i pieprz do smaku

  7. olej do smażenia


Przygotowanie



  1. wątróbkę należy oczyścić ze wszystkich zbędnych elementów

  2. na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego wątróbkę smażąc dość intensywnie (lubię mocno przypieczoną)

  3. do obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w talarki cebule i smażę kolejne minuty aż do jej miękkości

  4. soczewicę należy przepłukać a następnie ugotować na miękko, ale nie przegotować

  5. ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy do miękkości z odrobina soli

  6. gdy mamy już gotowe wszystkie składniki wykładamy je  w naczyniu żaroodpornym

  7. Dodajemy sól i pieprz do smaku

  8. wszystko posypujemy obficie żółtym serem

  9. wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

  10. zapiekamy około 30 minut pod przykryciem

  11. 5 minut przed końcem czasu zdejmujemy przykrycie pozwalając by ser lekko się spiekł.


Propozycje


Podawane z winem stanowi wspaniały wieczorny posiłek, zarówno na imprezę jak i spotkanie we dwoje.

2 komentarze:

  1. A masz jakiś przepis na kolteciki mielone z wątróbki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam, gdy tylko będę miał czas to postaram się przygotować kotleciki mielone z wątróbki.

    OdpowiedzUsuń