czwartek, 17 stycznia 2013

Naleśniki z łososiem wędzonym i szpinakiem


Pyszny farsz ze szpinaku, białego sera i łososia wędzonego,przyodziany w pyszny naleśnik. Danie efektowne dla oczu ale i sycące dla ciała. O dziwo nie jest trudne i czasochłonne, a Twoja żona ugoszczona z rana takim śniadaniem (do łóżka) będzie zachwycona, także i dziewczyna przy kolacji będzie zauroczona. Pozwól sobie na chwilę rozkoszy kulinarnej. Idealnie rozpoczęty dzień to idealne śniadanie w postaci naleśników ze szpinakiem i łososiem.

SKŁADNIKI

  1. mąka

  2. 2 jajka

  3. mleko

  4. szpinak w liściach (najlepiej świeży)

  5. biały ser

  6. łosoś wędzony

  7. czosnek

  8. masło

  9. sól i pieprz

  10. oliwa

Przygotowanie



  1. mąkę przesiewamy przez sitko (czasami zdarzają się jakieś śmieci)

  2. dodajemy mleko, jajka odrobinę  oliwy i sól do smaku. Mieszamy do uzyskania płynnego ciasta na naleśniki

  3. gorącą patelnię smarujemy oliwą i smażymy cienkie naleśniki

  4. na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i dorzucamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwile i wrzucamy szpinak (ja dałem młode, świeże listki).

  5. gdy wszystko się poddusi a listki będą miękkie wyłączamy ogień i za chwilę dodajemy biały ser oraz pieprz i sól

  6. następnie na naleśniki wykładamy szpinak z serem i czosnkiem a także kawałkami łososia

  7. wszystko zawijamy w zgrabne wałeczki, przepoławiamy, kładziemy na talerz i podajemy

 Uwagi


Nie duszę sera białego ze szpinakiem, nie chcę by wszystko zmieniło w wielka papkę chociaż nie ma to większego znaczenia dla smaku.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Na szczęście sezon na szpinak nadchodzi :) naleśniki będą częstym gościem na moim stole. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń