
Ta przekąska jest alternatywnym podejściem do tradycyjnych ziemniaków na obiad. Ziemniaki to jedno z podstawowych warzyw goszczących na naszych stołach. Miliony ludzi codziennie gotują i podają je w całości bądź jako puree. Dzisiaj chciałem zaproponować ziemniaki grilowane z aromatycznymi ziołami, czosnkiem w łupinach i cebulką. Czas przygotowania niewiele jest dłuższy od tradycyjnie gotowanych ziemniaków a smak na pewno o wiele ciekawszy. Tak upieczone ziemniaki mogą też stanowić alternatywę dla tradycyjnych frytek.
Składniki
- ziemniaki
- małe cebule
- czosnek
- zioła wg własnego gustu
- oliwa
- sól i pieprz

Przygotowanie
- zioła i jeden rozgnieciony czosnek łączymy z oliwą sola i pieprzem.
- ziemniaki kroimy w talarki lub słupki. Następnie ziemniaki obtaczamy z przygotowana wcześniej oliwą tak by każdy z kawałków był obtoczony oliwą z ziołami.
- ziemniaki rozkładamy luźno na blasze i dorzucamy cebulkę i czosnek w całości w łupinach
- piekarnik rozgrzewamy do 200 stC i pieczemy aż ziemniaki się zrumienią
Propozycje
Ziemniaki świetnie smakują z dipami jogurtowymi z dodatkiem czosnku, szczypiorku lub koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz