niedziela, 13 stycznia 2013

Grilowane ziemniaki w piekarniku



Ta przekąska jest alternatywnym podejściem do tradycyjnych ziemniaków na obiad. Ziemniaki to jedno z podstawowych warzyw goszczących na naszych stołach. Miliony ludzi codziennie gotują i podają je w całości bądź jako puree. Dzisiaj chciałem zaproponować ziemniaki grilowane z aromatycznymi ziołami, czosnkiem w łupinach i cebulką. Czas przygotowania niewiele jest dłuższy od tradycyjnie gotowanych ziemniaków a smak na pewno o wiele ciekawszy. Tak upieczone ziemniaki mogą też stanowić alternatywę dla tradycyjnych frytek.

Składniki



  1. ziemniaki

  2. małe cebule

  3. czosnek

  4. zioła wg własnego gustu

  5. oliwa

  6. sól i pieprz



Przygotowanie



  1. zioła i jeden rozgnieciony czosnek łączymy z oliwą sola i pieprzem.

  2. ziemniaki kroimy w talarki lub słupki. Następnie ziemniaki obtaczamy z przygotowana wcześniej oliwą tak by każdy z kawałków był obtoczony oliwą z ziołami.

  3. ziemniaki rozkładamy luźno na blasze i dorzucamy cebulkę i czosnek w całości w łupinach

  4. piekarnik rozgrzewamy do 200 stC i pieczemy aż ziemniaki się zrumienią


Propozycje


Ziemniaki świetnie smakują z dipami jogurtowymi z dodatkiem czosnku, szczypiorku lub koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz