
Rosół to zupa która króluje na naszych stołach od nie pamiętnych czasów. Wiele rodzin ma w tradycji gotowania jej każdej niedzieli i jest ona właśnie niedzielną zupą. Ja jednak gotuję ja wtedy, kiedy mam na nią ochotę, czuję potrzebę gorącego posiłku, czy po prostu mam ochotę na rosół. Tradycyjny smak miesza się z sentymentem dawnych czasów gdy wszystko było jakby w zwolnionym tempie.
Skład na rosół:
- mięso na rosół (może być kawałek wołowiny, kurczaka czy indyka, mogą być też mięsa mieszane)
- 2-3 średnie marchewki
- 1 spora pietruszka
- 2 małe cebule
- kawałek selera
- 1 por
- ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach
- sól i pieprz (mielony) do smaku
- przyprawa maggi
- zielona pietruszka
- makaron

Przygotowanie rosołu:
- Do dużego garnka wlewamy około 5-6 l wody
- warzywa obieramy, myjemy i kroimy w cząstki (cebulę wrzucamy w całości) i wrzucamy do wody
- do wody wrzucamy także mięso
- dodajemy 2 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu
- wszystko doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na tyle by zupa się gotowała, ale nie kipiała
- podczas gotowania dolewamy od czasu do czasu zimnej wody (by rosół się wyklarował)
- na koniec doprawiamy wywar solą i pieprzem a także przyprawą maggi (wg uznania)
- Makaron gotujemy do miękkości i podajemy z rosołem
- dekorujemy natką pietruszki
Propozycje
Wspaniale smakuje również z ziemniakami czy kładzionymi kluskami.
Uwielbiam rosol z zimniaczkami i oczywiscie bez magi tylko z lubczykiem:)
OdpowiedzUsuńU mnie w kuchni od zawsze ta przyprawa gościła. Możliwe, że to przyzwyczajenie.
OdpowiedzUsuń