czwartek, 10 stycznia 2013

Jajecznica z pomidorami - klasyczna



Jajka, cebula i pomidory. Troszkę masełka, sól i pieprz. Parę minut przy patelni i już zajadamy się wspaniałą jajecznicą. Każdy facet nawet noga z gotowania powinien potrafić zrobić chociaż tą prostą potrawę. Jeśli jeszcze nie boi się  cholesterolu może dołożyć sobie kromeczkę z masłem ;)

Składniki



  1. 3 jajka

  2. mała cebula

  3. 1 spory pomidor

  4. masło

  5. sól i pieprz


Przygotowanie



  1. cebulkę podsmażamy na masełku do miękkości, ale nie może się przypalić.

  2. następnie wrzucamy pokrojone pomidory

  3. wlewamy białka jajek (żółtka oddzielamy) i wszystko smażymy dodając sól i pieprz

  4. do zciętych jajek dodajemy żółtka i tylko po ogrzaniu (dosłownie parę sekund) mieszamy całość i zdejmujemy z ognia.

  5. podajemy z pieczywem


Uwagi


Białka dodaję od razu gdy podgrzeją się pomidory. Można oczywiście smażyć pomidory aż się zaczną rozpadać, ja jednak lubie gdy maja zwartą konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz