
Jajka, cebula i pomidory. Troszkę masełka, sól i pieprz. Parę minut przy patelni i już zajadamy się wspaniałą jajecznicą. Każdy facet nawet noga z gotowania powinien potrafić zrobić chociaż tą prostą potrawę. Jeśli jeszcze nie boi się cholesterolu może dołożyć sobie kromeczkę z masłem ;)
Składniki
- 3 jajka
- mała cebula
- 1 spory pomidor
- masło
- sól i pieprz
Przygotowanie
- cebulkę podsmażamy na masełku do miękkości, ale nie może się przypalić.
- następnie wrzucamy pokrojone pomidory
- wlewamy białka jajek (żółtka oddzielamy) i wszystko smażymy dodając sól i pieprz
- do zciętych jajek dodajemy żółtka i tylko po ogrzaniu (dosłownie parę sekund) mieszamy całość i zdejmujemy z ognia.
- podajemy z pieczywem
Uwagi
Białka dodaję od razu gdy podgrzeją się pomidory. Można oczywiście smażyć pomidory aż się zaczną rozpadać, ja jednak lubie gdy maja zwartą konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz