
Przystawka bądź przekąska na wieczorne spotkanie. Łatwa w przygotowaniu i efektowna na stole. Mimo, że niepozorna to jednak bardzo sycąca, więc za wiele jej zjeść się nie da.
Składniki
- 2 bakłażany
- opakowanie szynki długo dojrzewającej w plastrach (ja używam szynki parmeńskiej)
- ser mozzarella w zalewie 125g
- czosnek
- pomidorki koktajlowe
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- zielona bazylia
Przygotowanie
- Bakłażana umyj i pokrój w plastry około 0,5 cm
- oprósz z obu stron i odstaw. Po chwili bakłażan wypuści soki, zetrzyj je sucha ściereczką by pozbyć sie goryczkowego posmaku.
- odrobinę oliwy zmieszaj z jednym wyciśniętym czosnkiem
- oliwą posmaruj obie strony bakłażana i podgrilluj go na suchej patelni z obu stron na rumiano
- na suchej patelni podsmaż plastry szynki na chrupko
- bakłażany układaj w naczyniu żaroodpornym warstwami z szynka i mozzarellą
- dodaj do smaku sól i pieprz
- zapiekaj z pomidorkami koktajlowymi 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stC
- udekoruj zieloną bazylią i podawaj
Propozycje
Dobrze komponuje także ze zmiksowanymi pomidorami z dużą ilością bazylii i oregano a także odrobiną oliwy i ząbkiem czosnku jako sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz