poniedziałek, 14 stycznia 2013

Bakłażan z szynka parmeńską i serem mozzarella



Przystawka bądź przekąska na wieczorne spotkanie. Łatwa w przygotowaniu i efektowna na stole. Mimo, że niepozorna to jednak bardzo sycąca, więc za wiele jej zjeść się nie da.

Składniki



  1. 2 bakłażany

  2. opakowanie szynki długo dojrzewającej w plastrach (ja używam szynki parmeńskiej)

  3. ser mozzarella w zalewie 125g

  4. czosnek

  5. pomidorki koktajlowe

  6. sól i pieprz

  7. oliwa z oliwek

  8. zielona bazylia

 Przygotowanie



  1. Bakłażana umyj i pokrój w plastry około 0,5 cm

  2. oprósz z obu stron i odstaw. Po chwili bakłażan wypuści soki, zetrzyj je sucha ściereczką by pozbyć sie goryczkowego posmaku.

  3. odrobinę oliwy zmieszaj z jednym wyciśniętym czosnkiem

  4. oliwą posmaruj obie strony bakłażana i podgrilluj go na suchej patelni z obu stron na rumiano

  5. na suchej patelni podsmaż plastry szynki na chrupko

  6. bakłażany układaj w naczyniu żaroodpornym warstwami z szynka i mozzarellą

  7. dodaj do smaku sól i pieprz

  8. zapiekaj z pomidorkami koktajlowymi 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stC

  9. udekoruj zieloną bazylią i podawaj

Propozycje


Dobrze komponuje także ze zmiksowanymi pomidorami z dużą ilością bazylii i oregano a także odrobiną oliwy i ząbkiem czosnku jako sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz