środa, 9 stycznia 2013

Kurczak z miodem i cytryną



Kurczak z miodem i cytryną z dodatkiem chrupiącej papryki i selera naciowego, to wspaniałe przemieszanie smaków które jednak komponują się w perfekcyjną smakowitą mieszankę. Wszystko to na smakowitym ryżu z dodatkiem curry, rodzynek i zielonego groszku. Potrawa wspaniała w smaku i prosta do zrobienia. Dla mnie to odkrycie, które zapewne będzie co jakiś czas gościć na stole.

SKŁADNIKI

  1. 2 piersi z kurczaka

  2. 1 cebula

  3. 2 ząbki czosnku

  4. 1 czerwona papryka

  5. 2 łodygi selera naciowego

  6. 1 szklanka ryżu

  7. 1/2 puszki groszku

  8. 25 gram namoczonych rodzynek

  9. chili, pieprz, sól, curry, czomber

  10. łyżka miodu

  11. sok z cytryny

  12. oliwa





Przygotowanie



  1. kurczaka kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na gorący olej

  2. przyprawiamy go solą i pieprzem a także czombrem

  3. gdy się usmaży wykładamy go na osobny talerz. Na Tłuszcz z kurczaka wrzucamy cebulę grubo pokrojoną i posiekany czosnek. Smażymy aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy kurczaka. Gdy się chwilę podsmażą razem ponownie odkładamy na talerz całą zawartość.

  4. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy seler drobno pokrojony oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Gdy papryka staje się miękka ale jest jeszcze chrupiąca, wrzucamy kurczaka z cebulą, podkręcamy ogień i dodajemy sporą łyżkę miodu, chili i sok z całej cytryny. Wszystko chwilę dusimy.

  5. W tym samym czasie gotujemy ryż na sypko. Gdy jest juz ugotowany dodajemy do niego osączone rodzynki i groszek zielony a także przyprawę curry.


 

I to już wszystko. Teraz ładnie wykładamy gorące na talerz i zajadamy.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię ryż z curry. Ale nie jadłam jeszcze z kurczakiem w miodzie i cytrynie. Muszę szybko wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrawa na prawe świetna. Chrupiące i słodko-kwaśne warzywa i delikatny kurczak wspaniale się komponują z ryżem. Muszę szybko powtórzyć to danie :)

    OdpowiedzUsuń