
Kurczak z miodem i cytryną z dodatkiem chrupiącej papryki i selera naciowego, to wspaniałe przemieszanie smaków które jednak komponują się w perfekcyjną smakowitą mieszankę. Wszystko to na smakowitym ryżu z dodatkiem curry, rodzynek i zielonego groszku. Potrawa wspaniała w smaku i prosta do zrobienia. Dla mnie to odkrycie, które zapewne będzie co jakiś czas gościć na stole.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 puszki groszku
- 25 gram namoczonych rodzynek
- chili, pieprz, sól, curry, czomber
- łyżka miodu
- sok z cytryny
- oliwa


Przygotowanie
- kurczaka kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na gorący olej
- przyprawiamy go solą i pieprzem a także czombrem
- gdy się usmaży wykładamy go na osobny talerz. Na Tłuszcz z kurczaka wrzucamy cebulę grubo pokrojoną i posiekany czosnek. Smażymy aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy kurczaka. Gdy się chwilę podsmażą razem ponownie odkładamy na talerz całą zawartość.
- Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy seler drobno pokrojony oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Gdy papryka staje się miękka ale jest jeszcze chrupiąca, wrzucamy kurczaka z cebulą, podkręcamy ogień i dodajemy sporą łyżkę miodu, chili i sok z całej cytryny. Wszystko chwilę dusimy.
- W tym samym czasie gotujemy ryż na sypko. Gdy jest juz ugotowany dodajemy do niego osączone rodzynki i groszek zielony a także przyprawę curry.
I to już wszystko. Teraz ładnie wykładamy gorące na talerz i zajadamy.
Smacznego
Wygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię ryż z curry. Ale nie jadłam jeszcze z kurczakiem w miodzie i cytrynie. Muszę szybko wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńPotrawa na prawe świetna. Chrupiące i słodko-kwaśne warzywa i delikatny kurczak wspaniale się komponują z ryżem. Muszę szybko powtórzyć to danie :)
OdpowiedzUsuń