piątek, 4 stycznia 2013

Krokiety z mięsem



Krokiety z mięsem to wspaniałe danie zwłaszcza w połączeniu z pikantnym barszczem. Nie jest to szybka potrawa do wykonania ale końcowy efekt wart jest trudów spędzonych chwil w kuchni.  Spotkanie w gronie przyjaciół zwieńczone wieczornym posiłkiem, czy też weselna uczta, gdzie często barszcz z krokietem to ostatnia ciepła potrawa na stołach to stały element. W tym artykule pokażę wam, jak wykonać te kulinarne cuda.

SKŁADNIKI

  1. 1/2 kg gotowanego mięsa (preferuję wołowinę, ale nadaje się każde inne)

  2. 1 cebula

  3. świeżo zmielony pieprz

  4. sól do smaku

  5. majeranek

  6. 1 ząbek czosnku

  7. 2 jajka

  8. szklanka wody

  9. mąka

  10. olej do smażenia

  11. bułka tarta


Przygotowanie




  1. jajka wbijamy do miski dodajemy wodę i mąkę oraz sól i mieszamy rzadkie ciasto na naleśniki

  2. patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (ja robię to za pomocą lnianej ściereczki albo papierowego ręcznika moczonego w oleju)

  3. na tak rozgrzaną patelnie wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron

  4. mięso gotowane (może być z rosołu) mielimy wraz z czosnkiem

  5. cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju  do miękkości

  6. łączymy mięso z cebulą i przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem

  7. naleśniki układamy jeden obok drugiego, tak by nachodziły na siebie

  8. następnie nakładamy farsz i zwijamy całość w jeden długi rulon


 



  1. rulon kroimy w krążki i moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w bułce tartej

  2. tak zrobione krokiety obsmażamy na złoto z każdej strony



Propozycje


Krokiety można przyprawić ziołami które lubimy najbardziej. Wersja z majerankiem jest jedną z wielu możliwych.

2 komentarze:

  1. Ciekawe. Ja zawsze robię w jednym naleśniku. Zawijam farsz do środka i już. Po co to kroić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla samej przyjemności robienia krokietów. Taka wersja wygląda inaczej na stole i może być alternatywna do tradycyjnej. W smaku różnic nie ma :)

    OdpowiedzUsuń