poniedziałek, 14 stycznia 2013

Czerwona kapusta - modra kapusta



Czerwona kapusta czyli modra kapusta, tradycyjnie kojarzy mi się z kuchnią śląską gdzie obok klusek i rolad zajmuje swoje poczesne miejsce. Jednak nie tylko tam jest ona obecna. Wspaniale smakuje do wszelkiego innego rodzaju mies smażonych, duszonych czy też jako samodzielna sałatka. Jej kwaskowaty i pikantny smak ożywi każdą potrawę, a piękny kolor udekoruje każdy stół. Po prostu duszona czerwona kapusta z jabłkiem.

Składniki



  1. mała kapusta czerwona

  2. 1 duże jabłko twarde i soczyste

  3. 1 cebula

  4. sok z cytryny

  5. oliwa

  6. sól i pieprz



Przygotowanie



  1. kapistę szatkujemy da małe kawałki

  2. dodajemy cebulę pokrojoną w drobne kostki

  3. wszystko przekładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody i 1-2 łyżkami oliwy

  4. dusimy do momentu gdy kapusta stanie się miękka

  5. do garnka dorzucamy jabłka pokrojone w małą kostkę i dusimy jeszcze 2-3 minuty

  6. dodajemy do smaku sól i pieprz oraz zakwaszamy całość dodatkowo sokiem z cytryny i ewentualnie octem (jeśli ktoś lubi)


Propozycje


Sałatka nadaje się zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze przechowuje się w lodówce więc można ją zrobić w większej ilości i w razie potrzeby wyjąć z zamrażarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz