
Czerwona kapusta czyli modra kapusta, tradycyjnie kojarzy mi się z kuchnią śląską gdzie obok klusek i rolad zajmuje swoje poczesne miejsce. Jednak nie tylko tam jest ona obecna. Wspaniale smakuje do wszelkiego innego rodzaju mies smażonych, duszonych czy też jako samodzielna sałatka. Jej kwaskowaty i pikantny smak ożywi każdą potrawę, a piękny kolor udekoruje każdy stół. Po prostu duszona czerwona kapusta z jabłkiem.
Składniki
- mała kapusta czerwona
- 1 duże jabłko twarde i soczyste
- 1 cebula
- sok z cytryny
- oliwa
- sól i pieprz

Przygotowanie
- kapistę szatkujemy da małe kawałki
- dodajemy cebulę pokrojoną w drobne kostki
- wszystko przekładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody i 1-2 łyżkami oliwy
- dusimy do momentu gdy kapusta stanie się miękka
- do garnka dorzucamy jabłka pokrojone w małą kostkę i dusimy jeszcze 2-3 minuty
- dodajemy do smaku sól i pieprz oraz zakwaszamy całość dodatkowo sokiem z cytryny i ewentualnie octem (jeśli ktoś lubi)
Propozycje
Sałatka nadaje się zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze przechowuje się w lodówce więc można ją zrobić w większej ilości i w razie potrzeby wyjąć z zamrażarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz