
Delikatne i świetne w smaku spagetti carbonara jest tą potrawą, która przy niewielkich nakładach czasowych i finansowych oferuje wspaniałe doznania kulinarne. Jest to bardzo sycąca potrawa potrafiąca zaspokoić głód już w niewielkiej ilości, przy tym niesamowicie smaczna. Połączenie smażonego boczku ze śmietaną i serem parmezan daje idealny sos a spora ilość pieprzu podkreśla niesamowity smak. Spagetti carbonara nadaje się idealnie na kolację we dwoje, jednak pamiętaj, nie da się go przygotować wcześniej.
SKŁADNIKI
- makaron wstążki (ja używam z mąki durum)
- boczek wędzony surowy 150g
- 2 żółtka
- słodka śmietana 30% tłuszczu 250ml (ja użyłem 18% do zup i sosów)
- ser parmezan 100g
- pieprz i sól
- oliwa
Przygotowanie
- do gotującej się wody z solą i łyżka oliwy dodajemy makaron gotujemy al dente
- boczek kroimy na małe kosteczki i smażymy go na patelni
- łączymy ze sobą śmietanę, żółtka i połowę startego parmezanu
- gdy mamy już ugotowany makaron, odlewamy wodę i zmniejszamy ogień pod makaronem do minimum
- do makaronu dodajemy boczek bez wytopionego tłuszczu i wlewamy przygotowany wcześniej sos ze śmietany, żółtek i parmezanu
- teraz wszystko trzeba wymieszać dodać sól i sporo świeżo mielonego pieprzu
- podajemy od razu gorące
Uwagi
Sosu nie pozostawiaj na ogniu. Praktycznie wystarczy minuta od wlania by sos zgęstniał. Nie doprowadzaj go do zagotowania. Spagetti carbonara też nie da się przygotować wcześniej. Podgrzewany już traci swój wygląd i łatwo go przypalić, tak więc chcąc zrobić tą potrawę, należy to dokładnie zaplanować w czasie. Jest to potrawa wymagająca naszej uwagi podczas przygotowywania, jednak efekt końcowy warty jest poświęcenia 15 minut na zrobienie tego świetnego posiłku. Spagetti carbonara idealnie komponuje się z białym delikatnym winem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz