czwartek, 3 stycznia 2013

Pierogi z mięsem - palce lizać



Pierogi z mięsem - danie na każdy stół i każdą porę dnia. Nie znam osób które nie lubią pierogów. Pierogi ruskie, z serem, mięsem kapustą i grzybami na słono, słodko z sosem cebulką itd. Każde dziecko je uwielbia, każdy dorosły kocha. A przy najmniej ja kocham :) Zapraszam do kulinarnej podróży w pierogowy świat... tym razem świat pierogów z mięsem.

SKŁADNIKI FARSZ:

  1. 1 kg gotowanego mięsa. Może być mieszane (wołowe, drobiowe)

  2. 1 duża cebula

  3. olej do smażenia cebuli

  4. sól i pieprz

  5. majeranek i tymianek jeśli ktoś lubi


SKŁADNIKI CIASTO:CIASTO NA PIEROGI:

  1. 1/2 kg.maki

  2. 1 szklanka ciepłej wody

  3. 1 jajko

  4. sol

  5. i dodatek w postaci ugotowanego przepuszczonego przez praskę ziemniaka.


Przygotowanie



  1. mięso mielimy na jednolitą masę

  2. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę

  3. następnie do zmielonego mięsa dodajemy smażoną cebulę

  4. przyprawiamy wszystko do smaku sporą ilością pieprzu i soli a także ziół (jeśli ktoś lubi)

  5. ciasto wyrabiamy łącząc wszystkie składniki tworząc gęste ciasto.

  6. ciasto wałkujemy na płaskie płaty i wykrawamy z nich okrągłe krążki.

  7. do każdego krążka wkładamy farsz, a następnie sklejamy boki pierożka.

  8. na osolona wodę (dodatkowo daję olej do wrzącej wody by pierogi się nie kleiły) wrzucamy pierogi.

  9. gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

  10. po wypłynięciu gotujemy pierogi około 5 minut.


Propozycje


Do mięsnego farszu można dodać czosnek dla urozmaicenia smaku. Oczywiście jeśli ktoś lubi. Pierogi po ugotowaniu możemy dodatkowo podsmażyć na patelni lub głębokim tłuszczu (jeśli ktoś lubi). Najlepiej smakuje ze smażona cebulką i pikantnym barszczem czerwonym.

2 komentarze:

  1. Jasne wszyscy lubią pierogi. Tylko, że jedni z mięsem, inni z serem-tak jak ja i moje dzieci. My jeszcze polewamy je syropem owocowym w zależności jaki mamy nastój(paola ma duży wybór smaków) i polewamy śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako deser ok słodkie mogą być. Ale obiadowo to wszystkie w wersji na słono :). Ruskie, ze szpinakiem, z mięsem, kapustą... mniam.

    OdpowiedzUsuń