sobota, 5 stycznia 2013

Pieczone kasztany



Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Kto z nas nie zna tego sławnego powiedzenia z kultowego Klosa. Znają je praktycznie wszyscy którzy lubią ten serial, niemniej ilu z was jadło pieczone kasztany? Jeszcze parę lat temu kasztany nie witały na naszych stołach, obecnie w dobie globalizacji można je nabyć na targach w marketach a także w kawiarniach. Trudno nazwać je potrawą, raczej są przekąską, ale zapewniam was, że zrobią furorę na każdym stole podczas spotkania z przyjaciółmi. Przecież najlepsze kasztany są z naszego piekarnika :)

Składniki



  1. kasztany jadalne w ilości jaką chcecie


Przygotowanie



  1. kasztany nacinamy na krzyż lub wzdłuż (chyba że lubimy eksplodujące kulki w piekarniku)

  2. piekarnik rozgrzewamy do ok 200 stC

  3. pieczemy kasztany przez 20-30 minut aż nacięcia się otworzą

  4. najlepiej smakują jeszcze gorące


Propozycje


Kasztany świetnie smakują z miodem jako propozycja dla łakomczuchów. Można dodać do miodu odrobinę cynamonu.

3 komentarze:

  1. Gdzie kupiłeś kasztany jadalne?

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd ty wytrzasnąłeś kasztany? Chciałem zaszpanować dziewczynie i nachodziłem się za kasztanami i nic.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeważnie widuję w Kauflandzie. Ale chyba też przez chwilę widziałem i w Biedronce, ale głowy bym sobie za to nie dał urwać :)

    OdpowiedzUsuń