
Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Kto z nas nie zna tego sławnego powiedzenia z kultowego Klosa. Znają je praktycznie wszyscy którzy lubią ten serial, niemniej ilu z was jadło pieczone kasztany? Jeszcze parę lat temu kasztany nie witały na naszych stołach, obecnie w dobie globalizacji można je nabyć na targach w marketach a także w kawiarniach. Trudno nazwać je potrawą, raczej są przekąską, ale zapewniam was, że zrobią furorę na każdym stole podczas spotkania z przyjaciółmi. Przecież najlepsze kasztany są z naszego piekarnika :)
Składniki
- kasztany jadalne w ilości jaką chcecie
Przygotowanie
- kasztany nacinamy na krzyż lub wzdłuż (chyba że lubimy eksplodujące kulki w piekarniku)
- piekarnik rozgrzewamy do ok 200 stC
- pieczemy kasztany przez 20-30 minut aż nacięcia się otworzą
- najlepiej smakują jeszcze gorące
Propozycje
Kasztany świetnie smakują z miodem jako propozycja dla łakomczuchów. Można dodać do miodu odrobinę cynamonu.
Gdzie kupiłeś kasztany jadalne?
OdpowiedzUsuńA skąd ty wytrzasnąłeś kasztany? Chciałem zaszpanować dziewczynie i nachodziłem się za kasztanami i nic.
OdpowiedzUsuńPrzeważnie widuję w Kauflandzie. Ale chyba też przez chwilę widziałem i w Biedronce, ale głowy bym sobie za to nie dał urwać :)
OdpowiedzUsuń