czwartek, 3 stycznia 2013

Rosół - tradycyjny przepis na każdą porę



Rosół to zupa która króluje na naszych stołach od nie pamiętnych czasów. Wiele rodzin ma w tradycji gotowania jej każdej niedzieli i jest ona właśnie niedzielną zupą. Ja jednak gotuję ja wtedy, kiedy mam na nią ochotę, czuję potrzebę gorącego posiłku, czy po prostu mam ochotę na rosół. Tradycyjny smak miesza się z sentymentem dawnych czasów gdy wszystko było jakby w zwolnionym tempie.

Skład na rosół:



  1. mięso na rosół (może być kawałek wołowiny, kurczaka czy indyka, mogą być też mięsa mieszane)

  2. 2-3 średnie marchewki

  3. 1 spora pietruszka

  4. 2 małe cebule

  5. kawałek selera

  6. 1 por

  7. ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach

  8. sól i pieprz (mielony) do smaku

  9. przyprawa maggi

  10. zielona pietruszka

  11. makaron



Przygotowanie rosołu:



  1. Do dużego garnka wlewamy około 5-6 l wody

  2. warzywa obieramy, myjemy  i kroimy w cząstki (cebulę wrzucamy w całości) i wrzucamy do wody

  3. do wody wrzucamy także mięso

  4. dodajemy 2 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu

  5. wszystko doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na tyle by zupa się gotowała, ale nie kipiała

  6. podczas gotowania dolewamy od czasu do czasu zimnej wody (by rosół się wyklarował)

  7. na koniec doprawiamy wywar solą i pieprzem a także przyprawą maggi (wg uznania)

  8. Makaron gotujemy do miękkości i podajemy z rosołem

  9. dekorujemy natką pietruszki


Propozycje

Wspaniale smakuje również z ziemniakami czy kładzionymi kluskami.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam rosol z zimniaczkami i oczywiscie bez magi tylko z lubczykiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w kuchni od zawsze ta przyprawa gościła. Możliwe, że to przyzwyczajenie.

    OdpowiedzUsuń