
Rolady śląskie, gumiklyjzy i modra kapusta, to chyba jedno z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej. Oglądając wszelkiego rodzaju sondaże, gdzie zadawano pytanie jaka potrawa jest najbardziej popularna na śląsku, to obok żury śląskiego rolady z kluskami i kapustą były najczęściej wymienianą potrawą. Jej wspaniały smak i zapach kojarzą mi się nieodłącznie z dzieciństwem. Chciałem was zachęcić do wykonania tej potrawy, gdyż jest warta poświęcenia jaj czasu.
Składniki
- ładne kawałki mięsa wołowego w plastrach
- ogórki konserwowe
- cebula
- boczek wędzony surowy
- musztarda
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- mąka

Przygotowanie
- mięso rozbijamy na cienkie płaty jednakowej wielkości
- smarujemy z jednej strony musztardą (ja używam sarepskiej)
- pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i solimy
- układamy jako farsz boczek, cebulę i ogórki pokrojone w kawałeczki
- całość zawijamy w zgrabne ruloniki


- na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy rolady na mocnym ogniu z każdej strony
- gdy rolady są już obsmażone dodajemy cebulę i smażymy.
- gdy zawartość patelni zacznie się przysmażać zaczynamy podlewać wodą.
- w zależności jaki ciemny chcemy uzyskać sos, musimy mocniej przypiec mięso z cebulą. Ale warto nie przesadzić.
- następnie całość podlewamy wodą do wysokości 1/2 rolad i pod przykryciem dusimy około półtorej godziny uzupełniając wodę co jakiś czas i obracając rolady.
- pod koniec duszenia wyciągamy rolady a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie oraz doprawiamy sola i pieprzem
- sos powinien gotować się na małym ogniu około 15 minut by stracił posmak mąki. Należy go mieszać co chwila by się nie przypalił i ewentualnie dodać wodę, jeśli będzie za gęsty.
- następnie do sosu dodajemy rolady lub nie. W zależności jak chcemy podać, czy razem, czy z sosem osobno.

Propozycje
Świetnie smakują jako dodatek do kanapek na zimno. Rolady można także mrozić wraz z sosem. Nie tracą na swoim wyglądzie i smaku.
Przepis na: kluski śląskie i czerwoną kapustę
Moje ulubione danie. Niestety cena wołowiny poszła w górę. Ale co tam, od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis! Ja jeszcze w środku daję czasem całe ugotowane na twardo jajko, albo kawałki sera i papryki itp. Świetny pomysł do kanapek dla dzieci - jak się przekroji to śliczne kolorowe danie jest :)
OdpowiedzUsuń