
Pizza margherita to idealna szybka i przy tym niebywale prosta pizza z pomidorami i mozzarellą ziołami. Oczywiście nie był bym sobą gdybym nie przemycił kilka ulepszeń i smakowitych kąsków do tej klasyki włoskiej pizzy. Cebulka, kapary i oliwki to moje dodatki a także ser zawijany w bokach pizzy. Wspaniały smak, piękny widok i smutek, gdy na talerzu pozostają okruszki.
SKŁADNIKI
- mąka tortowa 500g (450)
- drożdże 30g
- 250 ml ciepłej wody
- cukier, sól
- oliwa (ok 1 duża łyżka)
- kasza manna
- ser mozzarella
- koncentrat pomidorowy
- pomidory w puszce
- pomidor sporej wielkości ja użyłem pomidorków koktajlowych
- cebula
- czosnek
- bazylia i oregano
- oliwki i kapary
Przygotowanie
- drożdże dokładnie łączymy z niewielką ilością ciepłej wody oraz łyżeczką cukru i odstawiamy na około 10 minut
- w sporym pojemniku łączymy mąkę, oliwę, drożdże oraz wodę pozostawiając jednak odrobinę wody w kubku i dodając do niej około 1,5 płaskiej łyżeczki soli.
- po wymieszaniu całości na koniec dodajemy wodę z solą i dalej wygniatamy ciasto w razie potrzeby dodając bądź wody bądź mąki. Ciasto powinno być sprężyste tak, by po dotknięciu wgniecenie palcem powracało do swojego wcześniejszego kształtu.
- tak wyrobione ciast odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Jeśli wysmarujesz oliwą naczynie w którym będzie ciasto, nie przyklei się ono do niego.
- gdy mamy już gotowe ciasto dzielimy je na 2 części (można zrobić 2 pizze z tej ilości) i należy je znowu ugnieść i rozwałkować, bądź ręcznie rozciągnąć na równomierny placek. Najlepiej zrobić to na wysypanym blacie kaszą manną, kasza spowoduje też, że ciast stanie się bardziej chrupkie podczas pieczenia.
- na bokach ciasta układamy ser a następnie zawijamy ciasto na bokach by przykryć go i sklejamy cisto w środku z zawiniętym serem.
- na okrągły placek dajemy przygotowany sos z pomidorów w puszce, koncentratu pomidorowego, oliwy, dużej ilości bazylii i oregano a także soli i pieprzu. Nie dawajcie sosu za dużo by pizza nie stała się mokra.
- następnie na całej powierzchni rozkładamy kawałki sera mozzarella, pomidorów i czosnku.
- uwielbiam oliwki i kapary więc w mojej wersji lądują one także w pizzy capriciosa.
- tak przygotowany placek skrapiam dodatkowo oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stC na około 10-15 minut.
- po tym czasie pizza margherita jest gotowa z jedzenia.
Uwagi
Podczas pieczenia, pizzę wstaw na najniższą półkę a nawet bezpośrednio na spód piekarnika. W taki sposób dół pizzy upiecze się na rumiano prawie tak jak z pieca chlebowego.
Smacznego
Wygląda kapitalnie, aż chce się jeść.
OdpowiedzUsuń