wtorek, 15 stycznia 2013

Pizza margherita z zapiekanym serem w brzegach



Pizza margherita to idealna szybka i przy tym niebywale prosta pizza z pomidorami i mozzarellą ziołami. Oczywiście nie był bym sobą gdybym nie przemycił kilka ulepszeń i smakowitych kąsków do tej klasyki włoskiej pizzy. Cebulka, kapary i oliwki to moje dodatki a także ser zawijany w bokach pizzy. Wspaniały smak, piękny widok i smutek, gdy na talerzu pozostają okruszki.

SKŁADNIKI

  1. mąka tortowa 500g (450)

  2. drożdże 30g

  3. 250 ml ciepłej wody

  4. cukier, sól

  5. oliwa (ok 1 duża łyżka)

  6. kasza manna

  7. ser mozzarella

  8. koncentrat pomidorowy

  9. pomidory w puszce

  10. pomidor sporej wielkości ja użyłem pomidorków koktajlowych

  11. cebula

  12. czosnek

  13. bazylia i oregano

  14. oliwki i kapary

Przygotowanie



  1. drożdże dokładnie łączymy z niewielką ilością ciepłej wody oraz łyżeczką cukru i odstawiamy na około 10 minut

  2. w sporym pojemniku łączymy mąkę, oliwę, drożdże oraz wodę pozostawiając jednak odrobinę wody w kubku i dodając do niej około 1,5 płaskiej łyżeczki soli.

  3. po wymieszaniu całości na koniec dodajemy wodę z solą i dalej wygniatamy ciasto w razie potrzeby dodając bądź wody bądź mąki. Ciasto powinno być sprężyste tak, by po dotknięciu wgniecenie palcem powracało do swojego wcześniejszego kształtu.

  4. tak wyrobione ciast odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Jeśli wysmarujesz oliwą naczynie w którym będzie ciasto, nie przyklei się ono do niego.

  5. gdy mamy już gotowe ciasto dzielimy je na 2 części (można zrobić 2 pizze z tej ilości) i należy je znowu ugnieść i rozwałkować, bądź ręcznie rozciągnąć na równomierny placek. Najlepiej zrobić to na wysypanym blacie kaszą manną, kasza spowoduje też, że ciast stanie się bardziej chrupkie podczas pieczenia.

  6. na bokach ciasta układamy ser a następnie zawijamy ciasto na bokach by przykryć go i sklejamy cisto w środku z zawiniętym serem.

  7. na okrągły placek dajemy przygotowany sos z pomidorów w puszce, koncentratu pomidorowego, oliwy, dużej ilości bazylii i oregano a także soli i pieprzu. Nie dawajcie sosu za dużo by pizza nie stała się mokra.

  8. następnie na całej powierzchni rozkładamy kawałki sera mozzarella, pomidorów i czosnku.

  9. uwielbiam oliwki i kapary więc w mojej wersji lądują one także w pizzy capriciosa.

  10. tak przygotowany placek skrapiam dodatkowo oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stC na około 10-15 minut.

  11. po tym czasie pizza margherita jest gotowa z jedzenia.

Uwagi


Podczas pieczenia, pizzę wstaw na najniższą półkę a nawet bezpośrednio na spód piekarnika. W taki sposób dół pizzy upiecze się na rumiano prawie tak jak z pieca chlebowego.

Smacznego

1 komentarz: