
Pyszny farsz ze szpinaku, białego sera i łososia wędzonego,przyodziany w pyszny naleśnik. Danie efektowne dla oczu ale i sycące dla ciała. O dziwo nie jest trudne i czasochłonne, a Twoja żona ugoszczona z rana takim śniadaniem (do łóżka) będzie zachwycona, także i dziewczyna przy kolacji będzie zauroczona. Pozwól sobie na chwilę rozkoszy kulinarnej. Idealnie rozpoczęty dzień to idealne śniadanie w postaci naleśników ze szpinakiem i łososiem.
SKŁADNIKI
- mąka
- 2 jajka
- mleko
- szpinak w liściach (najlepiej świeży)
- biały ser
- łosoś wędzony
- czosnek
- masło
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie
- mąkę przesiewamy przez sitko (czasami zdarzają się jakieś śmieci)
- dodajemy mleko, jajka odrobinę oliwy i sól do smaku. Mieszamy do uzyskania płynnego ciasta na naleśniki
- gorącą patelnię smarujemy oliwą i smażymy cienkie naleśniki
- na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i dorzucamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwile i wrzucamy szpinak (ja dałem młode, świeże listki).
- gdy wszystko się poddusi a listki będą miękkie wyłączamy ogień i za chwilę dodajemy biały ser oraz pieprz i sól
- następnie na naleśniki wykładamy szpinak z serem i czosnkiem a także kawałkami łososia
- wszystko zawijamy w zgrabne wałeczki, przepoławiamy, kładziemy na talerz i podajemy
Uwagi
Nie duszę sera białego ze szpinakiem, nie chcę by wszystko zmieniło w wielka papkę chociaż nie ma to większego znaczenia dla smaku.
Smacznego
Smacznie.
OdpowiedzUsuńNa szczęście sezon na szpinak nadchodzi :) naleśniki będą częstym gościem na moim stole. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.
OdpowiedzUsuń