
Krokiety z mięsem to wspaniałe danie zwłaszcza w połączeniu z pikantnym barszczem. Nie jest to szybka potrawa do wykonania ale końcowy efekt wart jest trudów spędzonych chwil w kuchni. Spotkanie w gronie przyjaciół zwieńczone wieczornym posiłkiem, czy też weselna uczta, gdzie często barszcz z krokietem to ostatnia ciepła potrawa na stołach to stały element. W tym artykule pokażę wam, jak wykonać te kulinarne cuda.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg gotowanego mięsa (preferuję wołowinę, ale nadaje się każde inne)
- 1 cebula
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
- majeranek
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- szklanka wody
- mąka
- olej do smażenia
- bułka tarta
Przygotowanie

- jajka wbijamy do miski dodajemy wodę i mąkę oraz sól i mieszamy rzadkie ciasto na naleśniki
- patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (ja robię to za pomocą lnianej ściereczki albo papierowego ręcznika moczonego w oleju)
- na tak rozgrzaną patelnie wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron
- mięso gotowane (może być z rosołu) mielimy wraz z czosnkiem
- cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości
- łączymy mięso z cebulą i przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem
- naleśniki układamy jeden obok drugiego, tak by nachodziły na siebie
- następnie nakładamy farsz i zwijamy całość w jeden długi rulon

- rulon kroimy w krążki i moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w bułce tartej
- tak zrobione krokiety obsmażamy na złoto z każdej strony

Propozycje
Krokiety można przyprawić ziołami które lubimy najbardziej. Wersja z majerankiem jest jedną z wielu możliwych.
Ciekawe. Ja zawsze robię w jednym naleśniku. Zawijam farsz do środka i już. Po co to kroić?
OdpowiedzUsuńDla samej przyjemności robienia krokietów. Taka wersja wygląda inaczej na stole i może być alternatywna do tradycyjnej. W smaku różnic nie ma :)
OdpowiedzUsuń