
Pełne smaku rolady drobiowe z cukinią i kaparami zawinięte w szynką prosciutto to danie wymagające zarówno sprawności manualnej jak i cierpliwości. Jednak efekt końcowy wart jest wysiłku. Zachęcam do spędzenia kilkudziesięciu minut by rozkoszować się tym wspaniałym przysmakiem.
SKŁADNIKI
- 4-5 małe piersi z kurczaka
- szynka prosciutto kilka plastrów
- cukinia
- kilka pieczarek (drobnych)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- tymianek
- kapary
- czosnek
- sól i pieprz
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Przygotowanie
- filety myjemy a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
- cukinię przekrawamy wzdłuż i wykrawamy kilka pasków. Następnie obgotowujemy przez 5 minut
- rozkładamy plastry szynki prosciutto i kładziemy na nie filety z kurczaka a następnie odsączoną cukinię. Solimy i pieprzymy
- dodajemy kilka kapparów i zwijamy w zgrabne roladki
- rolady należy oprószyć mąką a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju
- obsmażone rolady przekładamy do naczynia żaroodpornego
- na patelnie po roladach wrzucamy pokrojoną grubo cebulę i marchew i zbieramy pozostałości smażonych rolad
- wrzucamy pozostałą część cukinii pokrojoną w plasterki i całe pieczarki
- smażymy do momentu odparowania większości wody z warzyw
- dodajemy warzywa do rolad przykrywamy folią aluminiową i całość wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz