czwartek, 11 lipca 2013

Rolady drobiowe z cukinią i kaparami zawijane szynką prosciutto



Pełne smaku rolady drobiowe z cukinią i kaparami zawinięte w szynką prosciutto to danie wymagające zarówno sprawności manualnej jak i cierpliwości. Jednak efekt końcowy wart jest wysiłku. Zachęcam do spędzenia kilkudziesięciu minut by rozkoszować się tym wspaniałym przysmakiem.

SKŁADNIKI

  1. 4-5 małe piersi z kurczaka
  2. szynka prosciutto kilka plastrów
  3. cukinia
  4. kilka pieczarek (drobnych)
  5. 1 marchewka
  6. 1 cebula
  7. tymianek
  8. kapary
  9. czosnek
  10. sól i pieprz
  11. mąka pszenna
  12. olej do smażenia

Przygotowanie

  1. filety myjemy a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
  2. cukinię przekrawamy wzdłuż i wykrawamy kilka pasków. Następnie obgotowujemy przez 5 minut
  3. rozkładamy plastry szynki prosciutto i kładziemy na nie filety z kurczaka a następnie odsączoną cukinię. Solimy i pieprzymy
  4. dodajemy kilka kapparów i zwijamy w zgrabne roladki
  5. rolady należy oprószyć mąką a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju
  6. obsmażone rolady przekładamy do naczynia żaroodpornego
  7. na patelnie po roladach wrzucamy pokrojoną grubo cebulę i marchew i zbieramy pozostałości smażonych rolad
  8. wrzucamy pozostałą część cukinii pokrojoną w plasterki i całe pieczarki
  9. smażymy do momentu odparowania większości wody z warzyw
  10. dodajemy warzywa do rolad przykrywamy folią aluminiową i całość wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz